StoryEditor

Dag Daniš: Ako si Rusi a Američania trhajú Sýriu

25.09.2015, 00:00
Autor:
Dag DanišDag Daniš
Kým EÚ rieši kvóty, veľmoci posilňujú nasadenie v sýrskom konflikte.

Tento týždeň sa dejú naozaj zvláštne veci. Kým láskavá, ľudská a dobrotivá Európska únia schvaľuje migračné kvóty a posiela miliardu eur pre utečenecké tábory pri Sýrii, veľmoci ako Rusko a Spojené štáty zvyšujú zbrojenie. A vojenské nasadenie v sýrskom konflikte. Signály z oblasti celkom jasne naznačujú, že konflikt sa zrejme nebude tlmiť, ale rozširovať. V každom prípade platí, že riziko rozšírenia konfliktu narastá.

A spolu s konfliktom sa potom bude rozširovať aj utečenecká kríza. Smerom do Európy, samozrejme...

V skratke. V Sýrii sa cez víkend (podľa izraelských a amerických zdrojov) objavilo 28 ruských bojových lietadiel. Vo štvrtok Rusi potvrdili, že do východného Stredomoria presúvajú námornú flotilu, vrátane raketového krížnika Moskva (akože vojenské cvičenie). Súbežne s tým do Sýrie prúdi ďalšia ruská vojenská technika – na podporu Asadovej vlády... Na druhej strane zas zvyšujú bojové nasadenie Spojené štáty, resp. ich spojenci – na podporu sýrskych povstalcov. Tých vytláča z pozícií nielen Asadova armáda, ale aj agresívny Islamský štát. K leteckým útokom Spojených štátov a Turecka sa majú pridať aj Británia a Francúzsko.

V sýrskom konflikte, ktorý trvá štvrtý rok, pritom vôbec nejde o zrážku Asada a povstalcov. Nie. Sú to len figúrky. V sýrskom konflikte ide v konečnom dôsledku o jedinú vec. Či sa v Sýrii udrží režim, opretý o koalíciu Irán – Rusko – Čína. Alebo sa presadí nový sunnitský režim, opretý o koalíciu Saudov, Turecka a Spojených štátov. Obom stranám trochu komplikuje situáciu Islamský štát, ktorý sa vymkol spod kontroly. A ktorý všetci usilovne bombardujú.

Jadro problému je v tom, že ani Irán s Ruskom a Čínou, ani Turecko so Saudmi a Spojenými štátmi nevedia vybojovať konečnú prevahu. A zároveň sa nedokážu dohodnúť na prímerí a pomeroch síl v novej sýrskej vláde. Spojené štáty totiž odmietajú akceptovať za stolom Irán. Hoci Irán sedí za stolom už od začiatku... Výsledok? Všetci hráči svižne zvyšujú svoj vojenský bank. A konflikt pokračuje. Pre Sýrčanov je to katastrofa. Pre Európu problém. Pre Rusko a Spojené štáty únavný spor... Jediný, kto nenamieta, je Izrael. Z pochopiteľných dôvodov, ktoré veľmi presne vystihol izraelský bezpečnostný expert Dan Scheuftan:„V Sýrii by nás chceli všetky bojujúce strany zabiť, Asad, an-Nusrá, Islamský štát, Erdogan... A ja im v ich počínaní prajem, nech sa im veľmi darí. Nestarám sa o to, kto zvíťazí, dôležité je, aby sa hralo ďalej.“

No... Zdá, že „hrať sa“ naozaj bude ďalej. So zadaním pre západnú verejnosť, aby nereptala – a akceptovala utečencov a migračnú krízu (ako kážu médiá).

A akú úlohu v tom všetkom zohrá „mocnosť“ zvaná Európska únia? Dôležitú. EÚ bude v Stredomorí vystupovať ako láskavá, ľudská a dobrotivá upratovačka.

01 - Modified: 2007-09-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pozor na úskalia lovenia mozgov
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 00:26