StoryEditor

Prichádza 4. priemyselná revolúcia

27.03.2014, 23:01
Autor:
Roman KnapRoman Knap
Diskusia v hn

O slovo sa hlási štvrtá priemyselná revolúcia – priemysel 4.0. Fyzický a digitálny svet sa prepájajú v jednej sieťovej ekonomike a výrobné pozície migrujú do sektora služieb. Dôkazom je aj to, že napríklad len v obchode je na Slovensku zamestnaných takmer 300-tisíc ľudí a ich počet rastie. A to vyrábame najviac osobných áut na obyvateľa na svete. Priemysel 4.0 navyše vytláča ľudí najmä z nízko kvalifikovaných pozícií.

Viac vzdelania

Nedovolím si tvrdiť, že teraz zamestnancov v automobilkách nahradia roboty a ich budúcnosť je v profesiách ako je operátor dronov či špekulant s alternatívnymi menami. No ich pozícia na pracovnom trhu môže byť ohrozená, ak nebudú mať dostatočné vedomosti o moderných softvérových a technologických nástrojoch, ktoré čoraz viac prenikajú na všetky stupienky profesijnej hierarchie.

Nie je však dôvod vidieť veci len v tmavých farbách. Vznikajú totiž príležitosti, ktoré majú potenciál zamestnať desiatky tisíc ľudí prakticky okamžite, len im treba poskytnúť zodpovedajúce vzdelanie. Požičiam si príklad z prostredia SAP – na východnom Slovensku v nasledujúcich šiestich rokoch môže vzniknúť až dvetisíc pracovných miest pre odborníkov na riešenia SAP. Bez štátnej podpory a stimulov, skrátka, ak tam títo ľudia budú, tak firmy im vytvoria pozície. Už dnes v Nemecku takýchto zamestnancov chýba viac ako 50-tisíc. A to je len SAP.

Je najvyšší čas

Nielen na Slovensku sa neustále hovorí o potrebe prepájania škôl a firiem. Proti tomu nikto nemôže namietať a aj SAP sa angažuje v projektoch, ktorými ministerstvo školstva sleduje cieľ dostať mladých ľudí do firiem a umožniť im tak v praxi si vyskúšať a doplniť vedomosti získané počas štúdia. Mne však pri všetkých týchto diskusiách chýba dôraz jednu rozhodujúcu veličinu – tou je čas.

Žijeme vo svete, kde sa zmeny dejú nie z roka na rok, ale niekedy doslova z minúty na minútu. Kým v prvej priemyselnej revolúcii, ktorú odštartoval parný stroj, mali ľudia na prispôsobenie sa celé roky či dokonca desaťročia, my takýto komfort nemáme.

A preto sa musí zmeniť celý vzdelávací systém – podobne, ako keď si posledná kríza vyžiadala počas pár rokov úplne zmeniť podnikateľský model mnohých firiem. Jeho základnou charakteristikou sa musí stať pružnosť, schopnosť rýchlej reakcie na meniace sa trhové podmienky a rozšírenie možností na neustále dopĺňanie existujúcich a získavanie nových poznatkov aj pre ľudí, ktorí už dávno prestali drať školské lavice.

Štát vytvára podmienky

Na to musí štát vytvoriť rámcové podmienky, ktoré by aj firmy motivovali podieľať sa na financovaní univerzít aj stredných škôl a uľahčovali im zakladanie a prevádzku vlastných vzdelávacích inštitúcií, ako je napríklad projekt SAP akadémie v Košiciach. Lebo súkromný sektor vie presnejšie odhadnúť, čo potrebuje a kde sa bude nachádzať v budúcnosti.

Ak toto rýchlo zvládneme, bude štvrtá priemyselná revolúcia našou šancou. Ak nie, nielen mladí šikovní ľudia, ale aj firmy o pár rokov si sadnú do bezpilotného lietadla a presunú sa tam, kde na nové technologické výzvy a možnosti dokázali zareagovať.

Roman Knap, generálny riaditeľ SAP Slovensko

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
08. máj 2024 14:11