StoryEditor

Európa pácha samovraždu

21.12.2015, 23:00
Európa diskutuje o kvótach, no spoločné riešenia chýbajú, tvrdí v rozhovore maďarský premiér Viktor Orbán.

Vo štvrtok 3. decembra sa v Prahe zišli premiéri krajín Vyšehradskej štvorky, aby kvôli migračnej kríze diskutovali o situácii v EÚ. Pri tejto príležitosti poskytol maďarský premiér Viktor Orbán LN exkluzívny rozhovor Lidovým novinám.

Zhruba pred rokom ste varovali, že do Európy prídu státisíce utečencov a jednotlivé krajiny obmedzia svoje hranice. Vtedy vás niektorí západní politici odsúdili. Keď sa dnes mnohé z toho deje, cítite zadosťučinenie?

Som z ľudského cesta a mám city, ale dojednávať si alebo pociťovať zadosťučinenie, to by bolo malicherné. Tu, naopak, ide o veľkú vec, ktorú nemožno považovať za osobnú. Už dlhší čas balansujeme na hrane veľkého problému a nebezpečenstva. Tým nie je len samotná záležitosť migrantov, tá ako lakmusový papierik iba odhalila problém.

Problémom je, že sa z európskej politiky vytratili úvahy zdravého rozumu. Európska politická elita dnes sedí v uzavretom ideologickom obale, ktorý má len mizivý vzťah s realitou. To sme videli už pred rokom, keď sa prejavili prvé známky migračnej krízy. Nás, kto sme to sledovali z pohľadu zdravého rozumu, bolo veľmi málo. Necítim teda zadosťučinenie, ale skôr radosť, že sa Európa pomaličky spamätáva a začína sa na tento problém pozerať z pohľadu zdravého rozumu. Nečiniť tak svedčí o samovražedných sklonoch. Európa musí upustiť od samovražedných sklonov a vzchopiť sa.

Báli sa títo politici vysloviť veci nahlas a nazvať ich pravým menom? Z čoho podľa vás táto kritika pramení?

Po prvé je tu problém mainstreamovej európskej elity, ktorá rea...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 00:38