StoryEditor

Srdce, rozum, charakter a oči Andreja Kisku

19.06.2015, 00:00

Tutlanie káuz, privilegovanie mocných a vplyvných, tunelovanie štátu cez schránkové firmy, slabé nároky na budúcich učiteľov a korupcia v zdravotníctve – takúto správu o stave republiky sme tu už dlho nemali. Pri predchádzajúcich prezidentoch niečo nepredstaviteľné. Nehovoriac o prípade, že by Robert Fico vlani porazil Andreja Kisku. Hlava štátu má nielen oči, ktoré vidia to, čo by predseda Smeru na jeho mieste určite prehliadol, ale má aj jazyk a odvahu narovinu pomenovať príčiny frustrácie spoločnosti.

Zákon nadovšetko

A má aj dobrý sluch. Po roku vo funkcii aj uši Andreja Kisku píli tradičná výhovorka policajtov, prokurátorov, sudcov a politikov: Bolo to v súlade so zákonom. Týmto klamstvom sa končia všetky tunely, ktoré vedú na Cyprus, Nový Zéland a do iných schránkových destinácií. O najväčších kauzách, ktoré prezident spomenul vo svojom prejave, sa pritom dá povedať všeličo, len nie to, že boli v súlade so zákonom. Napríklad oddlženie Váhostavu: neuspokojenie veriteľov v plnej výške v situácii, keď firma má majetok v hodnote všetkých záväzkov, je podvod. Zalepenie úst kľúčového svedka kauzy Gorila je marenie vyšetrovania. A určite by sa našiel paragraf aj na predražený nákup CT-prístroja pre nemocnicu v Piešťanoch – kde, mimochodom, porušenie zákona (pri zvýšení počtu členov správnej rady nemocnice) už právoplatne konštatovali aj súdy.

Problém je v ľuďoch

Problém teda nie je v zákonoch a v tom, že by zlé veci boli v súlade so zlými zákonmi, ale najmä v ľuďoch, ktorí tie zákony vykladajú. S čím však Andrej Kiska nemôže veľa urobiť. Skúsil to v prípade kontroverzných kandidátov na ústavných sudcov, ktorých odmietol vymenovať, ale aj to sa mu zrejme vráti ako bumerang. Pri súčasnom personálnom obsadení je viac ako pravdepodobné, že to, čo ústavný súd umožnil Ivanovi Gašparovičovi pri Čentéšovi, Andrejovi Kiskovi nedovolí. A sme opäť pri koreni veci: že chyba je hlavne v ľuďoch.

Bojovať sa oplatí

Práve príbeh hlavy štátu však ukazuje, že v prospech dobrej veci má zmysel bojovať do konca. Pred rokom a pol to bol práve Andrej Kiska, kto sa napriek mnohým osobným, často veľmi primitívnym a podlým útokom v prezidentskej kampani nevzdal. Vďaka tomu mohla zaznieť v Národnej rade správa o stave republiky, ktorá konečne stála za to. No to, aby sa tu pri kauzách prestalo vyhovárať na údajný súlad so zákonom, bude Slovensko potrebovať srdce, rozum a charakter aj na iných miestach.

01 - Modified: 2007-06-28 09:53:00 - Feat.: 0 - Title: SR chce zriadiť plnohodnotné kanadské veľvyslanectvo
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-21 10:58:30 - Feat.: - Title: Nové obvinenie v kauze Gorila vnímame ako pomstu Lipšica, tvrdí Haščákov obhajca 04 - Modified: 2024-03-20 10:31:03 - Feat.: - Title: Šéf úradu vlády sa bráni voči obvineniam: Ide o osobnú pomstu Lipšica 05 - Modified: 2024-03-20 09:14:12 - Feat.: - Title: Zastavme korupciu: Zrušenie ÚŠP bude mať negatívny dosah na boj s kriminalitou
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 00:00