StoryEditor

Britská otázka rozvášni úniu

19.10.2015, 00:00
Referendum o zotrvaní Británie v únii sa blíži. Rokovania s Bruselom sa vlečú.

Premiér David Cameron je jedným z najlepšie improvizujúcich politikov súčasnosti. A teraz ho čaká veľa práce s referendom o vystúpení Británie z EÚ. Jeho vlastná strana je v tejto otázke rozpoltená. Tvrdšia časť je za vystúpenie. Väčšina členov, vrátane premiéra, je skôr za zotrvanie – ale s reformou vzťahov medzi Britániou a Bruselom. Aj keby chceli, nemôžu ukázať príliš otvorenú podporu zotrvania, pretože v pozadí čaká na každý sklamaný voličský hlas Farageov UKIP. Cameron síce už pred pár mesiacmi rozbehol svoju tour s reformnou agendou po Európe a intenzívne hľadá (a miestami aj nachádza) spojencov. No úniové mlyny melú pomaly a referendum sa blíži. Podľa všetkého sa uskutoční zhruba o rok. Predreferendové prieskumy ukazujú pomer síl zhruba 1:1. V krajine sa tak začínajú objavovať scenáre možného vývoja v prípade vystúpenia.

Británia by nevystúpila zo dňa na deň, na to sú väzby s EÚ príliš komplexné. Ani by neostala izolovaná. Na to je Európa príliš dôležitá pre Britov, ako aj Briti pre Európu. V podstate by tak po referende len pokračovali už teraz existujúce rokovania o usporiadaní vzťahov s EÚ. Pravdepodobne s ďalším referendom. Na výber je totiž viacero modelov, pričom dva základné sú nórsky (spojenie cez Európsky hospodársky priestor) a švajčiarsky (spojenie cez súbor bilaterálnych zmlúv). EÚ by, samozrejme, nič nedala len tak „zadarmo“, takže v Británii by zotrvala aj nejedna z bruselských regulácií. Zástancovia európskeho superštátu musia byť tvrdí, prípadný odchod druhej najväčšej ekonomiky by totiž zatriasol dôverou.

V Dánsku sa v decembri uskutoční referendum o (ne) pridaní sa k spoločným pravidlám spravodlivosti, vydávania a zatykačov, ktoré niektorí môžu vnímať ako referendum o asertívnejšom prístupe novej dánskej vlády k EÚ. Tá je momentálne jedným z najväčších Cameronových spojencov na kontinente. V Holandsku sa cez petíciu podarilo vyvolať referendum o zmluve EÚ s Ukrajinou, pričom holandské veto by bolo žiariacim symbolom európskej politickej nejednotnosti. Nehovoriac o tom, že protieurópska Strana slobody známeho populistu Geerta Wildersa vedie rebríčky popularity. Ďalší spojenec konzervatívcov, poľská strana Právo a spravodlivosť, je najhorúcejším kandidátom na víťazstvo v nadchádzajúcich voľbách. Bude to pravdepodobne znamenať aj referendum o prijatí eura. To bude testom poľského nadšenia pre Európu.

Za britským referendom sa tak skrýva oveľa viac, než len britská otázka. Vzťahy medzi členskými štátmi a Bruselom pripomínajú svojou spletitosťou telenovelu. Ale skôr fínsku ako argentínsku. Budú len členovia, alebo vzniknú aj akísi „partneri“? Otvorených emócií je na konferenciách a stretnutiach stále neveľa. Do toho ešte primiešajme vzťahy vnútri štátov samotných. V Británii sú najväčšími zástancami zotrvania Škóti, takže prípadný odchod by naplno obnovil separatistické tendencie v tejto krajine. Podobne v Katalánsku po víťazstve separatistov v regionálnych voľbách je téma nezávislosti horúca ako už dlho nie.

01 - Modified: 2007-10-16 15:38:00 - Feat.: 0 - Title: Maďarská garda po varovaní zmenila stanovy
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 00:27