StoryEditor

Singapur nám môže byť vzorom

12.11.2013, 23:00

Návšteva Singapuru a voľby do vyšších územných celkov na Slovensku sú moje najvýraznejšie zážitky z posledných týždňov. Mestský štát Singapur je pre mňa jedno z najfascinujúcejších miest na svete. Stretol som sa tam aj so spolužiakom zo štúdií v USA. Robert šéfuje ľudským zdrojom v najväčšom štátnom investičnom holdingu, pod ktorý patria aj Singapore airlines. Dali sme si večeru a viedli rozhovor o tom, čo je tajomstvom svetového úspechu mesta. Singapur má niekoľko paralel so Slovenskom. Počet obyvateľov je takmer identický,5,5 milióna, mestský štát nevlastní žiadne výnosné prírodné zdroje ako ropa alebo iné nerastné suroviny a má krátku históriu samostatnosti, len od roku 1965. Napriek tomu sa umiestňuje na najvyšších priečkach svetových rebríčkov, ako napríklad kompetitívny index alebo tvorba HDP na obyvateľa. Podobne ako Slovensko prešiel ekonomickou evolúciou cyklu tvorby pridanej hodnoty, od logistického centra a masovej výroby podporovanej lacnou pracovnou silou s pomocou priamych zahraničných investícií a atraktívnou daňovou politikou. Zaujalo ma, že Singapurská republika je riadená takmer ako firma. Znamená to transparentné definovanie strategických cieľov zvyšujúcich konkurenčnú výhodu a odpočet výsledkov. Tvorbu ekonomiky a podnikania s vysokou pridanou hodnotou a zameranie na technologické inovácie, biotechnológie a medicínu. Konzistentne s tým sa kladie dôraz na špičkové školstvo a lákanie top talentov z celého sveta a prostredie, ktoré podporuje podnikanie. Odmeňovanie ľudí v top pozíciách riadenia štátu je na úrovni lídrov korporátneho sveta. Ale asi to má svoju logiku a hlavne výsledky. Druhý fakt, ktorý ma zaujal, je filozofia prežitia vychádzajúca z poznania, že neexistuje žiadna ekonomická výhoda, ktorú Singapur dostal do vienka, ale aj napriek tomu národ chce prežiť a byť úspešný. S použitím vlastných schopností, ambíciou a odvahou. Funguje to asi práve kvôli spojeniu riadenia štátu ako firmy podporenej ľuďmi s kultúrou prežitia s jasne definovanými cieľmi. A pozor, index vnímania korupcie je piaty najnižší na svete.

A späť domov. V nedeľu po oznámení nízkej účasti v župných voľbách som si uvedomil, aká slabá je potreba ľudí aktívne sa zapojiť do rozhodovania o smerovaní nášho štátu a vytvoriť slovenskú konkurenčnú výhodu. Nuž, asi potrebujem viac času. Ale aj po nedeli stále verím, že sa nám podarí priblížiť sa k môjmu obľúbenému mestu Singapuru.

01 - Modified: 2005-09-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Continental začne vyrábať v novembri
01 - Modified: 2024-04-10 16:39:49 - Feat.: - Title: Lídri sú kvôli USA znepojení. Harrisová pripustila, že novembrové voľby v USA môžu byť posledné demokratické 02 - Modified: 2024-04-10 12:04:22 - Feat.: - Title: Smršť medzi influencermi po voľbách. Pil C-ho vyháňajú zo Slovenska, Attila prišiel o sponzora a Rytmus zase nič nepochopil 03 - Modified: 2024-04-10 13:17:17 - Feat.: - Title: Naď vysvetľoval kontroverznú kampaň Demokratov: Pôjdeme na hranu, výroky na našich bilbordoch sú nechutné 04 - Modified: 2024-04-08 08:49:28 - Feat.: - Title: Rozhodol naratív vojny, mobilizoval hneď z dvoch strán. Prečo Pellegrinimu zabral a Babišovi nie? (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
17. apríl 2024 00:36