StoryEditor

Radim Jančura exkluzívne: Prajem si, aby Slováci ožili

25.12.2015, 17:57

Rok 2016 bol pre ekonomiku Slovenska nádejou a pomaly sa stáva aj beznádejou. Bude to volebný rok, ktorý ešte pred príchodom európskej imigračnej krízy dával nádej na politickú zmenu, keďže popularita Smeru vďaka škandálom zaslúžene dlhodobo klesala.

Stagnuje ekonomika Slovenska? Podľa čísel nie. HDP rastie, mzdy rastú. Budúcnosťou krajiny však nie sú montovne, ktoré sa zajtra môžu presunúť ďalej na východ, ani veľké finančné skupiny, ktoré postupne získavajú moc nad ekonomikou.

Budúcnosťou sú malí a stredne veľkí podnikatelia, vytvárajúci prirodzené konkurenčné prostredie, ktoré má byť základom udržateľnej ekonomiky. Malé a stredné firmy musia často pristupovať na korupčné podmienky zadávateľov verejných obstarávaní. Tým sa na trhu udrží len ten, kto sa vie s politikmi, alebo s ich nastrčenými sprostredkovateľmi rozdeliť. V takom prostredí nerozhoduje cena a ani kvalita produktu.

Napriek tomu, že sa na všetko vypíše súťaž v súlade so zákonom, vyhrá ten, kto si so zadávateľom dohodol kvalifikačné kritériá či časové plnenie objednávky, a je jasné, že len pripravená firma je schopná objednávku splniť. Napriek tomu, že ide o súťaž, je to de facto priame zadanie sprevádzané úplatkom. Takto sa „vysúťaží“ väčšina tendrov na Slovensku. Iba z posledných známych veľkych prípadov, ktoré boli údajne sprevádzané korupciou, môžeme spomenúť kompu v Gabčíkove či prvý tender na krajské autobusy v Nitre alebo aj práve prebiehajúcu súťaž na nákup súprav z peňazí EÚ. Aj tu má byť podľa mojich informácií už vopred známy víťaz.

Veľmi by som si prial, aby Slováci ožili a uvedomili si, že tu nie je jediná politická strana, ktorá si praje imigrantov. Protiimigračná rétorika slovenského premiéra je však už za hranicou európanstva a má znaky extrémizmu. Slováci si musia uvedomiť, že je jedno, čo hovoria politici, utečenci sa na Slovensko a ani do Česka nepoženú. Je to dané jazykom, azylovými podmienkami, napokon aj stav rómskej populácie je pre nich tiež varovaním. 

Podobný protiimigrantský jazyk používa, mimochodom, aj český prezident. Máme tu však aj sociálneho demokrata - premiéra Sobotku, ktorý je tiež proti imigrantom, ale nevyužíva túto citlivú tému na zbieranie bodov a, naopak, ako európsky štátnik sa pustil do prezidenta. Robert Fico si s rétorikou extrémistu na Slovensku zbiera body, zatiaľ čo sa väčšina Slovákov žijúcich v cudzine, alebo cestujúcich do cudziny musí za Fica hanbiť. Môžeme si myslieť čokoľvek, ale je už za hranicou ľudskosti a európanstva vysloviť takéto myšlienky nahlas napriek tomu, že všetci máme z imigrantov rovnaký strach.​

Článok vyšiel v ročenke Svet 2016. Objednať si ju môžete TU.


 

01 - Modified: 2007-12-16 20:35:52 - Feat.: 0 - Title: Veľa kriku pre nič
01 - Modified: 2022-11-14 12:44:22 - Feat.: - Title: Šéf Regiojetu pre HN: Ministerstvo dopravy nebude nikdy fungovať, pokiaľ tam ostane jeden konkrétny človek 02 - Modified: 2020-07-05 14:35:30 - Feat.: - Title: Šéf RegioJetu pre HN: Érsek rezort dopravy neriadil. Všetko kontroloval Danko a ten nás neznáša 03 - Modified: 2019-03-05 18:22:31 - Feat.: - Title: Šéf RegioJetu sa chce spojiť s francúzskym BlaBlaBusom 04 - Modified: 2018-06-14 15:44:29 - Feat.: - Title: Jančura reaguje na špekulácie o predaji Student Agency: Povedal by som, že nie, ale ak príde zaujímavá ponuka 05 - Modified: 2018-06-14 15:43:25 - Feat.: - Title: Jančura reaguje na špekulácie o predaji Student Agency: Povedal by som, že nie, ale ak príde zaujímavá ponuka
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 18:39