StoryEditor

Dag Daniš: Bombardovanie v Sýrii sa rozšíri. A s ním aj kríza

09.09.2015, 00:00
Autor:
Dag DanišDag Daniš
Nemecký scenár padá. Francúzsko a Británia pripravujú letecké údery.

Okolo Sýrie, ktorá výdatne zásobuje Európu vojnovými utečencami, sa začali diať vážne veci. Hrozí, že konflikt na Blízkom východe sa vystupňuje. A utečenecká kríza sa potom ešte viac prehĺbi.

Francúzsko a Veľká Británia oznámili, že pripravujú letecké údery na pozície Islamského štátu v Sýrii. Slabšie zorientovaný Európan sa pri tejto správe iste poteší a povie si – konečne. V Sýrii predsa treba urobiť poriadok. Iste, iste... V tomto prípade však platí, že všetko je inak.

Francúzsko a Veľká Británia sa zapojili do občianskej vojny v Sýrii už dávno. Na jej začiatku. Politicky, materiálne a spravodajsky podporujú sunnitských povstalcov (a uznali ich „vládu“). To však nie je podstatné. Podstatné je, že povstalcov podporujú hlavne Turecko a Spojené štáty. Obe krajiny intenzívne bombardujú ciele v Sýrii – hlavne Islamský štát, ktorý nebojuje len proti Asadovi, ale aj proti povstalcom (chce ich nahradiť ako jediná opozičná sila). Je to práve vonkajšie zasahovanie, ktoré v Sýrii udržiava občiansku vojnu. A vyháňa z krajiny milióny utečencov. Podľa informácií nemeckej spravodajskej služby môže byť až 95 percent „povstalcov“, ktorí bojujú v Sýrii, cudzincov.

Mapa bojujúcich strán vyzerá takto. Povstalcov podporujú hlavne Turecko, Saudská Arábia, Spojené štáty, Francúzsko a Británia. Vládu Asada podporujú Irán, Irak, Rusko a Čína.

Možno si teraz položíte otázku – a kde je Európska únia ako „mocnosť“, ktorej sa konflikt a utečenecká kríza týka najviac? Správne. Kde je... EÚ je rozdelená. Francúzi a Briti zasahujú na strane rebelov. A Nemecko, najsilnejšia krajina únie, tomu vzdoruje. Nemci preferujú – a celkom správne – plány na ukončenie konfliktu stabilizovaním Sýrie. Hoci aj s Asadom. Nemecká diplomacia sa pokúsila riešiť problém politicky. Mierovou konferenciou, na ktorej by sa zúčastnil aj Irán ako jeden z kľúčových hráčov (čo spojenci odmietli). Nie, Nemci nemusia Asada. Obávajú sa však – a celkom správne – že víťazstvo radikálnych islamistov by viedlo k líbyjskému scenáru. Teda k rozdeleniu Sýrie, k jej vyradeniu z politickej mapy a k pokračovaniu menších konfliktov medzi kmeňmi a frakciami. Presne ako v dnešnej Líbyi, ktorú v roku 2011„oslobodilo“ bombardovanie Francúzska, Británie a Spojených štátov. Líbya ako štát neexistuje. Je bojiskom znepriatelených kmeňov. Oficiálne je síce polovica príjmov sýrskych povstalcov od (neexistujúceho)„štátu Líbya“, v skutočnosti sa tým však len kryjú cudzie zdroje (pod hlavičkou Líbye sa má skrývať nepriznaná podpora sýrskym povstalcom zo Spojených štátov).

Nemecký mierový scenár s účasťou Iránu a arabských krajín je správny. Ale slabý. Záujmy Nemcov a EÚ celkom ignorujú silnejší hráči. Preskupovanie síl ukazuje skôr to, že konflikt sa môže rozšíriť. V Sýrii sa mali objaviť ruské bojové lietadlá a ďalšie dodávky ruských zbraní. V reakcii na to mobilizujú letecké sily aj Briti a Francúzi (utečeneckú krízu len využijú na presadenie rozhodnutí). Proti tomu zas mobilizuje sily Irán a šiiti z Iraku.

A Európska únia sa prizerá. A buduje utečenecké mestá v Grécku... Pretože EÚ je, žiaľ, najslabšia zo všetkých mocnosti v Stredomorí.

A na všetko doplatí krajina s najčistejšími úmyslami – Nemecko. A s ním cez utečenecké kvóty aj zvyšok bezmocnej únie.

01 - Modified: 2007-09-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pred zdražením benzínu nás ochráni slabý dolár
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
10. apríl 2024 03:31