StoryEditor

Prezident Kiska v Amerike

17.10.2014, 00:00

Mal som šťastie, že som sa mohol zúčastniť na nedávnej ceste prezidenta Andreja Kisku do Spojených štátov. Jeho cieľom, okrem vystúpenia na pôde Organizácie Spojených národov, bolo hľadanie príležitostí na podporu podnikania a začínajúcich firiem na Slovensku a upevnenie vzťahov medzi oboma krajinami.

Univerzity aj firmy

Bola to motivujúca, ambiciózna, ale aj vyčerpávajúca cesta. Navštívili sme univerzitu MIT v Cambridgei v štáte Massachusetts, okres Holmdel v štáteNewJersey, kde sa uskutočnil slovensko-americký festival alebo San Diego v štáte California, kde sídli severoamerická pobočka spoločnosti Eset. V San Franciscu prezident vystúpil s prednáškou v Commonwealth Clube a cestu sme ukončili v Palo Alto, kde sme sa stretli s profesormi Stanfordskej univerzity a navštívili sme aj centrály spoločností Facebook a GlobalLogic. Druhá menovaná firma rozšírila prevádzku v Košiciach.

Z cesty som si odniesol dve veci, ktoré vo mne zanechali dojem. Po prvé, hviezdy sú naklonené tomu, aby Slovensko využilo výhodu potenciálne dramatického rastu v oblasti startupov a podnikania. Tieto malé a stredné podniky sú hlavným motorom tvorby pracovných miest.

Podpora startupov

Prezident Kiska aj premiér Robert Fico majú rovnaký postoj k záväzku robiť na Slovensku také zmeny, ktoré pomôžu podnikateľom. Potvrdením tohto záväzku bola aktívna účasť ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka na ceste, ako aj prítomnosť kľúčových pracovníkov ministerstva financií a ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí. Základným faktorom, ktorý v Spojených štátoch viedol k úspechu podnikania, je úzka spolupráca medzi vládou, univerzitami a súkromným sektorom. Záväzok slovenskej vlády spolu s technickými univerzitami a IT centrálami v Bratislave a Košiciach sú predzvesťou dynamického rastu, na aký Slovensko ašpiruje.

Nádejní podnikatelia

Druhá vec, čo na mňa urobila dojem je to, že Slováci išli na cestu, aby hľadali spôsoby na zlepšenie podmienok na podnikanie na Slovensku, čiže v krajine, ktorá už teraz môže rozprávať veľký príbeh o potenciáli v oblasti inovácií a startupov. Desiatky slovenských podnikateľov, ktorých som na ceste spoznal, sú svojím spôsobom úspešní, tvoriví a pozitívne mysliaci biznismeni, ktorí by uspeli v akomkoľvek prostredí.

Spolu s kolegami z amerického veľvyslanectva sme pripravení spolupracovať so slovenskou vládou na rozvoji vzťahov s USA, ktoré pomôžu Slovensku dosiahnuť cieľ stať sa krajinou známou svojím úspešným podnikaním a rozvíjaním začínajúcich firiem. Takéto väzby vytvárajú pracovné miesta a hospodársky rast v oboch krajinách.

01 - Modified: 2006-11-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Klub hospodárskych novín
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 23:06