StoryEditor

Radoslav Procházka exkluzívne v HN: Ako čeliť sťahovaniu národov

09.07.2015, 00:00

Migračná vlna bude stúpať. Z bezpečnostných, geoekonomických a klimatických dôvodov bude počet ľudí usilujúcich o lepšiu životnú perspektívu na severnej pologuli naďalej rásť. Keďže to zjavne nechceme riešiť „tu“, potrebujeme uvažovať o riešeniach „tam“.

Budíček pre Západ

Odhliadnime najskôr od základných potrieb, akými sú podstatne väčšia zdržanlivosť pri (ne) riadenej výmene cudzokrajných diktátorov a schopnosť účinnej ochrany vlastných hraníc.

Z ostatných možností vyberám tri, ktoré sú reálne v silách Západu, ak bude ochotný sa spamätať.

Prvou je rozvojová pomoc. Nedá sa mať všetko naraz, nedá sa zároveň odmietať aj kvóty, aj rozvojovú pomoc. Pri všetkej úcte k domácim zvestovateľom súcitu kvóty pre nás ako krajinu znamenajú riziko, že budeme na vlastné územie dovážať možné zdroje sociálnej nestability a bezpečnostných hrozieb. Musím ich pre ľudí, ktorí čítajú tieto noviny, a teda vedia, čo sa v mnohých francúzskych, talianskych či britských mestách deje, naozaj podrobne opisovať? Treba vysvetľovať hierarchiu potrieb, ktoré má volený zástupca vo vzťahu k vlastnému spoločenstvu uspokojovať?

A pri všetkej úcte k samozvaným záchrancom civilizácie upnúť sa na likvidáciu gumených člnov je veľmi podobné ako číhanie Joža Ráža na prvú várku čínskych dobyvateľov. Tomu tlaku sa nedá čeliť z barikád, dá sa však usilovať o jeho zmiernenie.

Rozvojová pomoc je nevyhnutným predpokladom postupného odstraňovania aspoň niektorých príčin migračnej vlny. V porovnaní s ostatnými členmi tých istých exkluzívnych klubov (eurozóna, Schengen) v nej zaostávame len o čosi menej ako v počtoch prichýlených azylantov. Keďže ako politický národ zjavne nechceme pridávať k tomu druhému číslu, potrebujeme sa dohodnúť, o koľko sa vieme pohnúť v tom prvom. Poviem to veľmi nahrubo, keďže úprimne: to, čo si ako štát vieme kúpiť za peniaze, by sme si za ne aj mali kúpiť – je to lacnejšie.

Čo sa J&T naučili

Druhá vec je postoj k drancovaniu štátnych rozpočtov rozvojových krajín cez daňové úniky veľkých nadnárodných korporácií. Už tento mesiac na summite OSN bude mať EÚ príležitosť postaviť sa k tomu sebavedomejšie ako doteraz. Zatiaľ sa k tomu nemá, zatiaľ vykazuje známky zajatia globálnym biznisom.

Áno, otázka, či namiesto švajčiarskych a luxemburských schránkových účtov nepôjdu tie zdroje na švajčiarske a luxemburské účty miestnych náčelníkov, je legitímna. Bolo by fajn, ak by si to miestne verejnosti dokázali postrážiť samy, ale musia dostať aspoň príležitosť s tým začať. A s našou pomocou, nie proti nášmu odporu.

Aj v Európe rastie nechutenstvo voči praktikám, ktoré na úkor sociálneho rozvoja v zaostalejších oblastiach sveta pomáhajú rastu osobného bohatstva akcionárov veľkých firiem a investičných fondov. Tax dodging sa to volá po anglicky, a hoci málokto sa k tomu hlási s takou hrdosťou ako J&T, týka sa to aj tých najväčších a najcennejších značiek. Koordinované obmedzenie vývozu peňazí z miest, kde boli zarobené, je pritom ešte lacnejšie ako rozvojová pomoc.

Traktorové blokády

Tretia vec, najlacnejšia, a predsa politicky najnevďačnejšia, je pochopiť morálne pokrytectvo spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ v jej súčasnej podobe. Pochopiť a vysvetliť. Skúsim jednou vetou: ak marocké paradajky nedostanú možnosť na aspoň približne rovnocennú súťaž s tými španielskymi a tuniský olivový olej s tým gréckym, tí ľudia „tam“ naozaj nebudú mať čo robiť a naozaj sa ich o to viac bude hotovať na cestu „sem“.

No a okrem rozumu máme všetci aj srdce. Po stýkrát sa teda vraciam k poľskému projektu, ktorý má realistickú ambíciu plnohodnotne začleniť do spoločnosti ucelené rodiny pochádzajúce z komunít prenasledovaných kresťanov v Sýrii. V takomto projekte by svoju úlohu mohli a mali zohrať aj miestne cirkvi a laické spoločenstvá. Minulý týždeň som s jedným z ich predstaviteľov hovoril osobne a sú na to pripravení. Napokon, viaceré skupiny sa o odpoveď na otázku „kto pomôže“ už dnes snažia.

Krajiny prvého sveta majú pred sebou veľa domácich úloh. Ak sa Slovensko pridá k riešeniu rozvojovej pomoci, predchádzaniu daňových lúpeží na rozpočtoch rozvojových štátov a strategicky premyslenejšej susedskej politike únie, pomôže tým aj sebe.

01 - Modified: 2014-12-01 11:28:21 - Feat.: 0 - Title: Je lacný internet horší ako drahší?
01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 03 - Modified: 2024-04-11 08:14:28 - Feat.: - Title: Po stroskotaní lode pri pobreží Talianska zahynulo deväť migrantov, 15 je nezvestných 04 - Modified: 2024-04-10 18:00:47 - Feat.: - Title: Poľsko podľa Tuska neprijme mechanizmus Európskej únie pre relokáciu migrantov 05 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 14:50