StoryEditor

Merkelová oklamala Európu aj utečencov

23.09.2015, 00:00
Autor:
Dag DanišDag Daniš
Problémom nie sú kvóty. Problémom je rozvrat poriadku v únii a improvizácia.

Európska debata o kvótach pre utečencov je v istom zmysle jalová. Úlohou Európskej únie nie je veľkoryso prijímať a následne násilne rozdeľovať utečencov do členských štátov. Úlohou únie je chrániť Európu pred náporom ilegálnej migrácie – a obnoviť poriadok na hraniciach aj vnútri únie.

Presne toto je hlavná výzva, ktorá mala dominovať utorkovému summitu ministrov vnútra. A dnešnému summitu lídrov.

Jednoducho: kým bude zo Schengenu korzo pre desaťtisíce ilegálnych migrantov, ktorí porušujú pravidlá a hromadne opúšťajú utečenecké tábory, dovtedy je debata o kvótach bezpredmetná. Kamkoľvek umiestnime migrantov, opäť sa dajú do pohybu. Nikomu predsa nemôžeme nanútiť „nový domov“ v krajine, v ktorej nechce žiť.

Problém celkom presne pomenovali Maďari. V parlamente schválili rezolúciu, ktorou vyzvali úniu, aby konečne začala chrániť Európanov pred novými migračnými vlnami. „Európski politici, ktorí migrantov falošnou nádejou lepšieho života povzbudzujú k tomu, aby smerovali do Európy, konajú nezodpovedne,“ tvrdí sa v rezolúcii. Toto je podstata problému.

Nemecko dávalo utečencom sľuby, ktoré neboli kryté reálnymi možnosťami členských štátov. Angela Merkelová sľúbila utečencom prijatie, ktoré im nakoniec nevie garantovať. Dôsledky: do pohybu sa dali státisíce nových migrantov. A ďalšie tri milióny z utečeneckých táborov v Turecku, Jordánsku a Libanone čakajú na príležitosť. Nárazníkové štáty (Grécko, Taliansko) sú preťažené. Tranzitné štáty (Maďarsko, Chorvátsko, Slovinsko) sú celkom prevalcované a rozvrátené. A Nemecko ako cieľová, zasľúbená krajina, je nepripravené. Verejná mienka v Nemecku sa začala otáčať. Namiesto VITAJTE dnes čoraz viac počuť DOSŤ.

Svoje veľkorysé záväzky dnes Nemci prenášajú na členské štáty únie. Cez kvóty na presídlenie, ktoré sa majú nanútiť utečencom. A ktoré budú pravidelne narastať. Popri tom Nemci zatvárajú hranice a tlačia na Turecko, na Grécko aj na tranzitné štáty, aby utečencov nepúšťali na cestu do Nemecka.

Merkelová svojimi neprezieravými sľubmi oklamala partnerov v únii, ktorí zrazu nemôžu ani chrániť svoje hranice (lebo je to vraj nehumánne), ani púšťať utečencov ďalej do Nemecka (lebo je to vraj neprijateľné). A oklamala aj utečencov. Hlavne Sýrčanov. Tí sa v lete dozvedeli, že Nemecko prijme každého sýrskeho žiadateľa o azyl. A na jeseň sa dozvedia, že väčšina z nich bude deportovaná do inej členskej krajiny únie. Tak, ako to určia kvóty. Formálne dobrovoľné. V skutočnosti nanútené – aj členským štátom, aj utečencom.

Asi by sme si mali priznať, že Merkelovej „kultúrna revolúcia“ nevyšla. Jej výsledkom je právne rozvrátená Európa. Rozhádané členské štáty. A sklamaní utečenci, nalákaní na nereálne sľuby o „otvorenom Nemecku“.

Nemecké „herzlich willkommen in Humenné“ je jeden veľký podvod.

01 - Modified: 2007-09-24 14:48:58 - Feat.: 0 - Title: MF chce dotovať internet sumou 100 mil.korún
01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 10:11