StoryEditor

Bitcoin sa zachráni, ak strpí reguláciu

18.02.2014, 23:00

Keď som videl, ako sa bitcoin obchoduje okolo tisíc dolárov, mal som chuť sa prefackať! Ako to, že som to nepredvídal? Obmedzená ponuka a množstvo mediálneho šumu aj dopytu: veď to predsa bolo jasné! Teda, ak sa pozeráme spätným pohľadom. Takto to však býva často.

 

Moje obavy

Ani sa nemôžem ospravedlniť tým, že budem tvrdiť, že keď sa bitcoin obchodoval pod hranicou desiatich dolárov, nemal som o ňom dosť informácií. Vďaka svojim dobre známym libertariánskym sklonom ma množstvo podobne zmýšľajúcich priateľov prehováralo, aby som sa zapojil do tohto nového, nestatického a neregulovaného experimentu. Hanbím sa, že som ich neposlúchol. Dúfam, že aspoň moji priatelia na bitcoine zarobili veľa peňazí. Hlavným dôvodom, prečo som sa nezapojil, boli obavy o dlhodobú životaschopnosť bitcoinu, ktoré si uchovávam aj naďalej.

O bitcoine sa stále hovorí v správach, a to nie vždy pozitívne. Napríklad nedávno bol vNewYorku zatknutý obchodník s bitcoinmi na základe obvinenia z prania špinavých peňazí.

Myslím si, že anonymita držiteľov bitcoinov je veľkou chybou. Niektorí používatelia, medzi nimi aj pochybné osoby, ho totiž kupujú a držia presne z tohto dôvodu. To dáva úradom skvelú zámienku na jeho zákaz. A tak sa môžeme ľahko dočkať neférového zákazu práve na základe tejto zámienky jednoducho preto, že úrady nemajú rady konkurenciu. Obávam sa, že prvými štátmi, ktoré takto zareagujú, budú Čína a Rusko.

Zákaz vo vzduchu

Zákaz bitcoinu sa vďaka jeho štrukturálnemu charakteru, samozrejme, nerovná jeho úplnému odstráneniu. Fyzické aj právnické osoby rešpektujúce právo ho však nebudú môcť používať, a tým sa stane prakticky zbytočným. Bitcoin sa teda síce môže oháňať svojou nezničiteľnosťou, ale v prípade koordinovaného zákroku zo strany štátov pôjde skutočne len o falošný pocit bezpečia. Preto si myslím, že by bolo vhodné, aby bitcoin akceptoval určitú formu regulácie aj keď si tým proti sebe poštve veľa fanúšikov. Je však potrebné zabrániť ešte horšej reakcii vlád, ktoré nevidia rady hrozbu svojmu monopolu na tlačenie peňazí.

Nakupujúci, ktorí boli predvídavejší ako ja, sa môžu radovať z obrovského cenového nárastu, ale mali by sa mať zároveň na pozore, pretože nie všetko je okolo meny ružové. Myslím si, že zvýšená cena a obrovská volatilita – bitcoin na konci novembra spadol z maxima 1242 dolárov približne na 500 počas niekoľkých hodín – spôsobí, že seriózne podniky ho budú v priemere menej ochotné začať prijímať.

Takže dlhodobo bude bitcoin, podľa môjho názoru, čeliť veľkým problémom, aj keď si myslím, že digitálne meny môžu nájsť svoje miesto v ekonomike, ak budú mať modernejšiu štruktúru a hodnotu lepšie nadviazanú na reálne aktíva. Niet pochýb, že mnoho centrálnych bánk spôsobilo vďaka vlastnému chrleniu nekrytých peňazí pekný chaos a môžeme si pokojne predstaviť, že súkromný sektor dokáže dosahovať lepšie výsledky ako verejné inštitúcie aj v oblasti vlastných mien. Darí sa mu to vo väčšine existujúcich oblastí, tak prečo by nemohol uspieť tu?

Regulácia príde

Čokoľvek, čo môže byť vo finančnom svete regulované, regulované bude. Zvyknite si na to! To sa stane aj digitálnym menám. Avšak regulácia zároveň môže byť kľúčom k ich reálnemu prijímaniu a úspechu, a preto by sa nemala vnímať len ako negatívum.

Bitcoin je stále len veľmi malou súčasťou ekonomického systému a nebude v dohľadnom čase predstavovať vážnu hrozbu pre tradičné modely. Pokiaľ sa ňou však raz stane a prekoná regulačné ťažkosti, bude prijatý. Extrémna volatilita a nepriehľadná vlastnícka štruktúra rozhodne predstavuje riziko. A ja verím, že sa časom budú vyvíjať nové a lepšie modely.

Lars Christensen, šéf Saxo Bank

01 - Modified: 2006-01-27 09:57:05 - Feat.: 0 - Title: Prípad brutálneho šikanovania v ruskej armáde vyvolal masové rozhorčenie
01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 04 - Modified: 2024-04-17 09:42:01 - Feat.: - Title: Slovenské firmy podľahli čaru „zelených“ tém. Dotlačila ich k tomu aj spoločenská objednávka (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy bitcoin ovládne svet peňazí?
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 19:47