StoryEditor

Zamestnávateľ by nemal nechať ľudí spohodlnieť

01.03.2016, 23:00

V súvislosti s príchodom štvrtej automobilky sa objavili obavy, či sa na Slovensku nájde dostatok kvalifikovaných zamestnancov. Nedávno som čítal aj jeden prieskum, podľa ktorého práve nedostatočná kvalifikácia môže byť v budúcnosti prekážkou vstupu zahraničných investorov na Slovensko. Tomuto problému však čelia firmy už v súčasnosti. V čase, keď sú ekonomicky zamerané odbory plné študentov, sa môže zdať, že nájsť vhodného zamestnanca v bankovom sektore je jednoduché. Zo svojej skúsenosti však musím povedať, že opak je pravdou. A nejde pritom len o hľadanie nových kvalitných zamestnancov, ale aj o udržanie si tých najšikovnejších.

Zamestnanci aj zamestnávatelia sa musia popasovať i s ďalšími výzvami. Pracovné návyky, stereotypy, pohodlnosť či strata kreativity. Často sa stretávam s tým, že ľudia nie sú ochotní svoj zaužívaný postoj k práci a k rastúcim pracovným nárokom zmeniť. Návyky klasického „školského memorovania“ navyše mladým ľuďom sťažujú prepájanie ich teoretických vedomostí s praxou. Podľa štatistík zhruba každý tretí zamestnanec v OECD vykonáva prácu, na ktorú „nemá“. Buď je na ňu príliš dobrý, alebo naopak. Je to opäť akousi pasivitou či nechuťou ľudí niečo zmeniť? Ako môže byť takýto zamestnanec angažovaný a stotožnený s firmou? Rozdiel medzi angažovaným a pasívnym zamestnancom je veľký. Angažovaný človek má pre spoločnosť až štvornásobný prínos ako tí ostatní. Aj preto sme vo februári spustili projekt budovania hodnôt a internej firemnej kultúry. Veľmi pozitívne ma pritom prekvapil fakt, že práve naši zamestnanci medzi ne často radili čo najväčšiu angažovanosť a využívanie vlastného potenciálu.

Som preto presvedčený, že úlohou zamestnávateľa, ale aj zamestnanca je v tomto kontexte nedopustiť, aby ľudia spohodlneli. Riešením týchto problémov môžu byť aj rôzne HR projekty na podporu vzdelávania, rozvoja a motivácie zamestnancov, či trainee programy, kde hlavne mladí ľudia získavajú potrebné skúsenosti. Keď nepríde práca za zamestnancom, mal by ísť zamestnanec za ňou. Väčšine sa však nechce. Utvrdil ma v tom tiež nedávny prípad v Komárne s nadpriemernou nezamestnanosťou. Drvivá väčšina nezamestnaných nebola ochotná dochádzať za prácou do Lozorna. Za všetko hovorí fakt, že z viac ako 300-tisícovej armády nezamestnaných má záujem o štátny príspevok na dochádzanie za prácou v priemere len dvetisíc ľudí mesačne. Naproti tomu, keď sa pozrieme do radov pracujúcich, viac ako 130-tisíc Slovákov je zamestnaných v zahraničí. Príkladom je aj veľké množstvo našincov pracujúcich vo finančnej sfére, ktorí sa presunuli z pražskej metropoly do Viedne. Všetci títo ľudia boli ochotní vzdať sa pohodlia domova a zanechať svoje zabehnuté stereotypy.

Nebyť pasívny, opustiť zónu svojho komfortu a aktívne pristupovať ku všetkému je cesta, ako môže človek uspieť. A to nielen pri hľadaní zamestnania.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 10:44