Róbert Slovák
StoryEditor

Našu spoločnosť netreba budovať odznova. Treba ju budovať permanentne

Naivný človek, ako napríklad taký ja, verí v progres. Že postupne, krôčik za krôčikom, sa veci menia, vylepšujú a keď sa niečo vyrieši, tak sa posunieme riešiť niečo ďalšie. Nuž nie celkom.

V predchádzajúcich mesiacoch, možno roku, ma zaskočila napríklad naša nenávisť k inak orientovaným ľuďom. Myslel som si totiž, žijúc zjavne obklopený dobrými ľuďmi, že toto už nie je téma. Že po tom, čo pred desaťročiami homosexualitu vyškrtli zo zoznamu chorôb, už naozaj nikto nebude riešiť takúto vec. A prišli Chromíkovia.

Potom som si myslel, že žijem v spoločnosti, ktorá je dostatočne rozhľadená, kultivovaná a dobrá – áno, použijem toto silné slovo. A nie. Kúpili sme plot a riešime "navozenie/nenavozenie" utečencov. Ľudia utekajúci pred vojnou sa u nás nezachraňujú, nepomáhame im, neintegrujeme ich, ale ich sem "nenavážame". Ani jedným dobytčákom!

A teraz, žijúc v nejakej bubline asi, pozerám, že tu riešime či fejková gardistická uniforma a skutočný pozdrav "Na stráž!" je prejav fašizmu alebo len frustrácie zanedbaného voliča. Kde to žijem?

To, akí sme v niektorých veciach zacyklení a neposúvame sa, som si uvedomil v mojej práci. Keď dostávame niektoré podnety na Radu pre reklamu, hovorím si, ako je toto možné, že ľudia v reklamách porušujú elementárnu slušnosť, neváhajú zavádzať či rovno klamať, snažia sa o trápne triky, ktoré boli odhalené už tisíckrát. Stále dookola opakujú to isté.

A tak verklíkujem pre mňa samozrejmosti takmer denne zadávateľom, študentom, no neustále prichádzajú noví a noví, ktorým to znova a znova musím opakovať. Asi to tak jednoducho je. Každá generácia, možno každý človek, si prechádza veľmi podobnými štádiami. A preto znova a znova musíme hovoriť mladým veci, ktoré už považujeme za samozrejmosť.

Aj keď sa hovorí, že skúsenosť je neprenosná, je našou povinnosťou pokúsiť sa aspoň sprostredkovať emócie, ktoré vo svojich obetiach vyvolal antisemitizmus, rasizmus či homofóbia. Nech to nemusia prežiť na vlastnej koži. A ani my.

01 - Modified: 2024-04-19 09:49:19 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 02 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 03 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár) 04 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje 05 - Modified: 2024-04-10 10:37:51 - Feat.: - Title: Po Slovensku vylepili proruské billboardy: Ku kontroverznej kampani sa prihlásili Demokrati
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 12:38