Vojna v Sýrii
StoryEditor

Vojna v Sýrii je špinavá hra Američanov

16.03.2016, 23:00

Sýria je v súčasnosti najväčšou svetovou humanitárnou katastrofou a najnebezpečnejším geopolitickým ohniskom. Sýrsky ľud sa stal obeťou krvavých kúpeľov, pri ktorých viac ako 400-tisíc obyvateľov zomrelo a desať miliónov ďalších prišlo o strechu nad hlavou. Je čas na riešenie. To však musí vychádzať z realistického zhodnotenia, čo vlastne vojnu spôsobilo.

Vo februári 2011 sa v rámci arabskej jari konali vo veľkých sýrskych mestách pokojné protesty. Asadov režim reagoval kombináciou násilného potlačenia s ponukou reforiem. Násilie však čoskoro eskalovalo. Asadovi odporcovia obvinili režim, že bezuzdne používa silu proti civilistom, zatiaľ čo vláda poukazovala na smrť vojakov a policajtov ako na dôkaz, že medzi protestujúcimi sú aj džihádisti. Už v marci 2011 zrejme začali zo susedných krajín prenikať do Sýrie sunnitskí bojovníci proti režimu. USA a ich regionálni spojenci sa na jar 2011 pokúsili odstaviť Asada od moci v domnienke, že padne rovnako rýchlo ako Husní Mubarak v Egypte a Zin Abidin bin Alí v Tunisku. Američania začali okolo režimu uťahovať slučku v podobe obchodných a finančných sankcií. Za začiatok vojny možno označiť 18. august 2011, keď prezident Obama s Clintonovou deklarovali, že „Asad musí odísť“. Niektorí tvrdia, že Obama v tom čase nekonal dostatočne rázne. USA sa však v skutočnosti podieľali na Asadovom zvrhnutí, hoci to robili tajne a prostredníctvom spojencov, najmä Saudskej Arábie a Turecka.

Samotná chronológia vojny však nevysvetľuje vojnu samotnú. Potrebujeme poznať motívy kľúčových aktérov. Tak v prvom rade – sýrsky konflikt je zástupnou vojnou, ktorú spolu vedú najmä USA, Rusko, Saudská Arábia, Turecko a Irán. USA a ich spojenci rozpútali v roku 2011 vojnu s cieľom zvrhnúť Asadov režim. Americká aliancia však narážala na čoraz väčší odpor Ruska a Iránu, ktorého libanonská „zastupujúca“ armáda Hizballáh bojuje po boku Asadovej vlády. Pre USA bolo dôvodom na zvrhnutie Asadovho režimu práve jeho spoliehanie sa na iránsku a ruskú podporu. Americkí bezpečnostní činitelia verili, že Asadovo odstránenie oslabí Irán, podkope Hizballáh a zmenší geopolitický vplyv Ruska. Americkí spojenci – vrátane Turecka, Saudskej Arábie a Kataru – mali záujem na nahradení Asadovho alavitského režimu sunnitským. Verili, že sa tým zároveň oslabí moc ich regionálneho konkurenta Iránu a celkovo sa obmedzí vplyv šiitov na Blízkom východe.

Verejnosť by si mala uvedomiť špinavú povahu boja vedeného pod taktovkou CIA. Spojené štáty a ich spojenci zaplavili Sýriu sunnitskými džihádistami – rovnako ako nimi v 80. rokoch zaplavili Afganistan. Saudská Arábia, Turecko, Katar a USA pravidelne podporujú niektoré z najnásilnejších džihádistických skupín v cynickom a mylnom domnení, že za nich urobia špinavú prácu a potom sa nechajú odstaviť na vedľajšiu koľaj. Ruská vojenská intervencia v tomto prípade nie je akciou, ale reakciou. Ide o odpoveď na americkú provokáciu voči ruskému spojencovi.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 14:44