Učiteľ - ilustračná snímkaStockExpert
StoryEditor

Je najvyšší čas naštartovať revolúciu v školstve

10.06.2016, 00:00
Naše deti sa potrebujú pripraviť na povolania, ktoré dnes ešte neexistujú.

Zákazníci, s ktorými komunikujem, čelia v poslednom čase rovnakému problému. Snažia sa o to, aby ich procesy boli efektívnejšie a hľadajú nové obchodné modely, keďže tie staré už nefungujú najlepšie. Mnohí z nich premýšľajú, ako využiť technológie tak, aby poskytovali zákazníkom, ale aj zamestnancom výrazne lepšie služby.

Celkom nový svet
Realita je taká, že naše životy sa prispôsobujú svetovým megatrendom. Niektoré z nich môžeme teraz v Európe cítiť viac, iné menej. V každom prípade platí, že ovplyvňujú náš pracovný aj súkromný život. Takým trendom je napríklad mobilita a nový spôsob práce, čo však neznamená len to, že budeme pracovať inak. Podľa štatistík EÚ si do roku 2020 (čo je naozaj o chvíľu) vyžiada viac ako deväťdesiat percent všetkých pracovných pozícií určitú úroveň znalostí informačných technológií. Navyše, v ďalšom storočí pribudnú aj pracovné miesta, ktoré dnes zatiaľ ani neexistujú.


Ako teda pripravíme deti a študentov na povolanie, ktoré dnes neexistuje? Ako pripravíme budúcu generáciu na profesionálny život v komerčnom prostredí, kde sa rýchlo mení spôsob komunikácie z e-mailov na sociálne siete a kde sa začínajú objavovať nové modely podnikania? Toto všetko sa nebude diať v priebehu nasledujúcich piatich alebo desiatich rokov, to všetko sa deje už teraz a my na to musíme reagovať primeranou zmenou vo vzdelávaní.

Rozdať techniku nestačí
Tak ako sú technológie dôležité v komerčnej sfére, musia hrať technológie rovnako dôležitú úlohu aj v triedach. Stačí však odovzdať učiteľom a študentom stovky tisíc zariadení? Nestačí. Z minulosti sme sa poučili a vieme, že musíme pomôcť učiteľom vyťažiť z týchto technológií v triedach čo najviac, aby nemuseli študentom prinášať len tradičný typ obsahu vyučovacích hodín, ale rozvíjali u nich aj zručnosti 21. storočia. Ide napríklad o komunikačné schopnosti, kritické myslenie, riešenie problémov, spôsob, ako vyhľadávať informácie na internete, či to, ako túto informáciu posúdiť a vyhodnotiť. Toto sú zručnosti, ktoré bude ďalšia generácia potrebovať na to, aby bola úspešná.

Tabletové majáky
Faktom je, že množstvo ľudí hovorí o zmene vo vzdelávaní. Len niekoľkí z nich s tým však aj reálne niečo robia. Na Slovensku sme napríklad v posledných týždňoch otvorili päť špeciálnych tabletových tried. Naším plánom je, že tieto školy budú akýmsi majákom a inšpiráciou pre iné školy. Stále sme však len na začiatku a je na nás, aby sme túto zmenu nakopli už teraz. Najmä s ohľadom na budúce generácie.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 08:00