Radko KurucMarek Kmeť
StoryEditor

Aby aj vlk bol sýty, aj koza celá

16.06.2016, 00:00

Každé rozhodnutie o verejných financiách stojí pred dvoma protichodnými cieľmi. Na jednej strane je to cesta k vyrovnanému rozpočtu, na druhej potreba investícií na obnovu krajiny a zlepšovanie služieb štátu. Musíme napredovať v oboch sférach.

Možnosti pre fiškálne manévrovanie sú len dve: znížiť výdavky, zvýšiť príjmy. Dynamicky sa rozbiehajúci projekt hodnoty za peniaze môže v dlhodobom horizonte významne pomôcť na strane výdavkov. Úspory, ktoré dokážu analytické jednotky identifikovať, možno použiť na financovanie vládnych priorít. Na opačnom póle stoja príjmy štátu. Tu bude mať rozhodujúci vplyv kondícia finančnej správy a to, ako dokáže napredovať a nadviazať na predošlé úspešné roky v oblasti zvyšovania efektivity výberu daní.

Pred štyrmi rokmi bola finančná správa v totálnom rozklade, keď bežným pracovným nástrojom boli papiere, ceruzky a kalkulačky. Efektivita výberu daní bola na dne. Za uplynulé tri roky sa podarilo jednu z najdôležitejších inštitúcií štátu postaviť z trosiek, a to hlavne vďaka poctivej práci a profesionalite jej zamestnancov. Kontinuálny rast efektívnej daňovej sadzby pri DPH a dodatočné rozpočtové príjmy v hodnote zhruba 1,6 miliardy eur za predošlé tri roky ako výsledok boja proti daňovým únikom sú nepriestrelné dôkazy.

Teraz stoja pred finančnou správou ďalšie výzvy. Jednou oblasťou bude naďalej zvyšovanie efektivity výberu daní a vytesňovanie možností na podvody. Plánujeme zaviesť napríklad superzaisťovací príkaz či posilniť analytické kapacity. Paralelne s tým bude finančná správa ďalej rozvíjať aj svoj proklientsky prístup, teda v maximálne možnej miere znižovať byrokraciu a uľahčovať ľuďom a firmám život. Výsledkom bude napríklad jednotná obojsmerná komunikácia, ktorá už teraz beží pri spotrebných daniach.

Zvyšovania efektivity výberu daní aj orientácie na kvalitné služby sa dotýka zámer online pripojenia pokladníc. Jeho základom je úspešný projekt virtuálnej registračnej pokladnice, ktorú bude môcť od júla používať širší okruh podnikateľov. Virtuálne pokladnice sú pritom na serveroch finančnej správy, takže podnikatelia nemusia kupovať štandardné pokladnice a platiť za ich servis. Ďalšie rozšírenie elektronizácie pokladníc by zabezpečilo, že ešte väčší počet podnikateľov by mal spomínané benefity a finančná správa by mala k dispozícii údaje o všetkých hotovostných platbách. Keď sa následne podarí podobne zastrešiť aj bezhotovostné toky a doriešiť ďalšie súvisiace otázky, boli by sme už blízko k tomu, aby štát vedel firmám alebo fyzickým osobám predvyplniť daňové priznania.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
27. apríl 2024 03:34