StoryEditor

Tesné hlasovanie o brexite môžu rozhodnúť Škóti

23.06.2016, 00:00
„Severania“ budú voliť medzi patriotizmom a vierou v európsku budúcnosť.

Dnešok je významným medzníkom pre Európu. Takmer 45 miliónov britských voličov v týchto chvíľach rozhoduje, či ich krajina zostane v únii, alebo pretrhne viac ako štyri dekády trvajúci zväzok s Bruselom. Prieskumy boli až do poslednej chvíle veľmi tesné.

Jedným z najväčších fenoménov britskej verejnej mienky je „škótska karta“. Napriek tomu, že Škóti predstavujú menej ako desatinu oprávnených voličov v Británii, ich hlasovanie vzhľadom na tesný výsledok a najmä v kontexte napätého vzťahu oboch častí Spojeného kráľovstva môže byť kľúčové. Tento fenomén sprevádza britskú politiku už desaťročia a napovedá problematické fungovanie spoločného štátu oboch anglosaských národov v budúcnosti. Ešte poriadne neodzneli separatistické tendencie z referenda o nezávislosti Škótska spred dvoch rokov a už má Londýn ďalší dôvod byť v pozore.

Na severe Británie je totiž verejná mienka podstatne viac proeurópska. Podľa odhadov má členstvo v únii viac ako 70-percentnú podporu Škótov. Rovnako aj väčšina škótskych podnikateľov si praje zostať v euroklube zdôrazňujúc výhody prístupu na jednotný trh a voľný pohyb kapitálu a služieb.
Pre škótsku ekonomiku je však naďalej kľúčové Anglicko, kam prúdi väčšina jej exportu v hodnote okolo 50 miliárd libier ročne. Do ostatných krajín únie smeruje sotva štvrtina. Škótsko by po prípadnom brexite teda muselo riešiť dilemu, s kým je preň výhodnejšie partnerstvo aj z ekonomického hľadiska.

Napriek tomu je dnes Škótska národná strana, ktorá vyhrala májové voľby, silným zástancom členstva v EÚ. Jej líderka a staronová škótska premiérka Nicola Sturgeonová deklarovala, že bude presadzovať nové referendum o nezávislosti, ak by mali byť Škóti „proti svojej vôli“ odtrhnutí z únie. Postoj tejto strany aj Škótov k európskej integrácii sa pritom za posledné desaťročia výrazne zmenil. V roku 1975 sa už jedno referendum o odchode, vtedy ešte z Európskeho hospodárskeho spoločenstva, konalo a „severania“ stáli na opačnej strane, zatiaľ čo dve tretiny Angličanov si priali zotrvať. Škótska národná strana vtedy kritizovala spoločnú poľnohospodársku politiku a označila ju za škodlivú pre miestnych farmárov.

V konečnom dôsledku bude dôležitá hlavne účasť Škótov na dnešnom hlasovaní. Čím bude vyššia, tým sú aj šance pre pokračovanie členstva v únii vyššie. Odhady naznačili, že menej ako 60 percent škótskych voličov je rozhodnutých prísť hlasovať, zatiaľ čo celonárodný priemer je až 80 percent. Škótski nacionalisti napäto čakajú, koľko percent Škótov nakoniec zahlasuje proti brexitu. Čím viac ich bude, tým bude mandát pre nové referendum o nezávislosti od Londýna silnejší.

Vzniká teda paradoxná situácia. Na jednej strane si väčšina Škótov bezpochyby praje zostať v únii, na druhej strane by prípadný brexit vydláždil cestu k novému hlasovaniu o nezávislosti. S takouto dilemou v hlave sa budú dnes škótski voliči rozhodovať. Čoskoro sa dozvieme, či preváži ich povestný patriotizmus alebo skôr viera v európsku budúcnosť.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 16:24