Robert FicoTASR
StoryEditor

Únia potrebuje zmenu

28.06.2016, 00:00

Nie ako tragédiu, ale ako realitu, možno tvrdú realitu, treba vnímať piatkové rozhodnutie ľudí vo Veľkej Británii. A bude úlohou Európy nájsť čo najskôr na túto reakciu ľudí dobrú odpoveď. Bolo by veľkou chybou kritizovať rozhodnutie obyvateľov Británie ako akési zlyhanie či chybu. Naopak, treba ho rešpektovať a veľmi dobre sa z neho poučiť, aby sa neopakovalo v iných krajinách.

Žiaľ, chybné bolo, a jasne som to pomenoval, že bezprostredne po referende rokovalo 6 zakladajúcich krajín únie o tom, ako ďalej. Presne tento prístup – my sa dohodneme a položíme vám ostatným rozhodnutie na stôl – bude viesť len k ďalším nezhodám. A to je cesta do pekla. Predstava, čo v únii ďalej, musí vzísť z diskusie všetkých členských krajín. A my chceme ako predsednícka krajina ponúknuť, v rámci svojich kapacít, aj na takúto neformálnu diskusiu priestor. Nie náhodou som už pred hlasovaním vo Veľkej Británii kancelárke Merkelovej a prezidentovi Hollandovi predostrel, že nálada ľudí v Británii, ale aj v iných krajinách, musí byť pre nás impulzom, aby sme európskej verejnosti ponúkli nový, inovatívny prístup, v obsahu aj jazyku politiky únie.

Asi by bolo chybou ponúkať ľuďom ďalej politiky, ktoré sú európskou verejnosťou jasne odmietané, a ktoré viedli aj k výsledku hlasovania v Británii. Ak vieme, že drvivá väčšina Európanov odmieta doterajšiu migračnú politiku únie, nemôžeme na nej trvať a čakať pozitívny ohlas. Ak sú ľudia nespokojní s ekonomickým smerovaním únie, treba rovnako v tejto oblasti pracovať na nových prístupoch. Zároveň treba hovoriť o zmene spôsobu jej riadenia nie takpovediac „zhora“ – veľkými krajinami – a zmeniť treba celkom iste často úplne nezrozumiteľný bruselský jazyk. V každom prípade sa treba zhodnúť na tom, že politika „len tak ďalej“ nie je dnes pre Európu riešením. Naopak, práve v tejto situácii by sme sa mali riadiť zásadou, že všetko zlé je na niečo dobré a využiť hlasovanie v Británii na pozitívne zmeny.

Samozrejme, odchod Veľkej Británie z EÚ bude zásadne zamestnávať aj naše predsedníctvo. Okrem tohto procesu a iných kľúčových politík, ktoré nás ako predsednícku krajinu čakajú, chceme využiť priestor práve na diskusiu o ponuke, ktorá môže zatraktívniť úniu pre jej obyvateľov. Najmä krajiny V4 prešli unikátnym a do veľkej miery úspešným transformačným procesom a chceme ponúknuť náš pragmatický, na reálne riešenia orientovaný prístup. To by bol veľmi dobrý príspevok Slovenska k európskemu projektu, ktorý pre našu krajinu nepochybne prínosom je.

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Bugár opísal, ako sa Fico zmenil: Opýtal som sa vyšetrovateľov, ktorí ho obvinili, či sa zbláznili 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 04 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 05 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 03:49