Bez Borisa Johnsona a Michaela Govea by nebol žiadny brexit. Kým Gove sa ukázal byť silným a presvedčivým hlasom brexitu a je považovaný za intelektuálne srdce celej kampane, bol to jeho konzervatívny kolega, ktorý v skutočnosti spôsobil v kampani zvrat. Johnsonovo oznámenie, že sa pridáva ku kampani dokonca spôsobilo prepad libry. Ako novinár v 90. rokoch bol Johnson kľúčový pri vykresľovaní EÚ ako objektu výsmechu príbehmi o neohrabaných byrokratoch a veľmi zahnutých banánoch. Ako jeden z vodcov kampane dal brexitu veselú a optimistickú tvár, čím ukradol vietor z plachiet zástancom zotrvania v únii, ktorí tak mali problémy vykresliť ich ako spiatočníckych xenofóbov. Johnson sa podľa POLITICA chopí príležitosti a bude kandidovať na britského premiéra.Reuters
StoryEditor

Hrdinovia dnes – politici bez zodpovednosti

15.07.2016, 00:00

Aká bude Európska únia bez Británie a aká bude Británia bez únie? To zatiaľ nevie detailne nikto. Je to však prehra pre obe strany. Referendum sa skončilo v prospech odporcov Európskej únie. Namiesto toho, aby sa Veľká Británia pokúsila reformovať úniu, čo by jej určite prospelo, rozhodli sa občania pre radikálny odchod. Bol to šok.

Keď sa ráno po referende všetci zúčastnení zobudili, uvedomili si, že sa stalo „niečo“, čo je už nezvratné. Je to prehra pre úniu, ktorá už dlho volá po reformách. Po zmenách, ktoré vrátia európsku myšlienku Európanom, a nie zaslepeným, dobre plateným úradníkom a neschopným politikom. Rovnako je to však prehra pre Spojené kráľovstvo. Kráľovstvom zostane, ale možno už nie spojeným. Prípadné odtrhnutie Škótska a Severného Írska môže spôsobiť vlnu separatistických snáh Kataláncov, Baskov a iných, ktorí chcú vidieť svoju samostatnú hviezdičku na vlajke EÚ. Do istej miery mi to pripomína nás, keď sme ešte žili spoločne s Čechmi vo federálnom štáte.



Faktom však je, že Veľká Británia sa rozdelila... Vlastne, rozdelili ju politici a vyfarbili sa len pár týždňov po referende. Tí, ktorí najviditeľnejšie agitovali za brexit, bývalý starosta Londýna Boris Johnson a europoslanec Nigel Farage, hodili zbabelo do ringu uterák. Najprv burcovali, hnali ľudí na barikády a celý národ proti únii, a teraz sa zbavujú zodpovednosti. Johnson oznámil, že nechce kandidovať za premiéra a Farage sa vzdal predsedníctva v antieurópskej Strane nezávislosti, ktorá nikdy v krátkodobej ani dlhodobej budúcnosti nedokáže konkurovať štandardným politickým stranám vo Veľkej Británii.

Nuž čo, páni to pokašľali a jednoducho sa zbalili a odišli. Len my sme, žiaľ, tí, ktorí sa budú musieť s ich nevydarenou aktivitou pasovať niekoľko ďalších rokov. Populizmus v politike je nebezpečný. Máme ho, bohužiaľ, aj na Slovensku. Aj naši politici by mali byť viac zodpovední. Politika je totiž najmä o zodpovednosti vládnuť a spravovať štát. Nie o bezhlavom burcovaní más bez reálnych riešení, výsledkov a zodpovednosti.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 00:18