Daniel KollárPavol Funtál
StoryEditor

Dôležitosť investícií pre Slovensko

03.08.2016, 00:00

Slovenské banky sa v uplynulých rokoch orientovali najmä na retail. Nie preto, že by nemali záujem financovať podniky. Firmy v pokrízovom období pre znížený odbyt nepotrebovali investovať alebo kvôli neistej budúcnosti váhali. Posledné obdobie však prinieslo pozitívny obrat aj v tejto oblasti. Dovolím si tvrdiť, že našťastie. Ak by firma dlhodobo neinvestovala, stratila by svoj rastový potenciál, v konkurencii s dravšími, najmä mimoeurópskymi spoločnosťami. V závere minulého roka pomohlo investičnému rastu na Slovensku aj dočerpávanie eurofondov. Napríklad aj na nedokončené diaľnice či modernizáciu železničných tratí. Dvojciferný rast investícií bol historicky výnimočný a so štartom nového roka sa prirodzene spomalil. Banky podporujú takýto rast napríklad spolufinancovaním alebo preklenutím obdobia, kým príde k načerpaniu eurofondov.

Za špeciálnu zmienku stojí stavebníctvo. Diaľnice spolu s oživenou výstavbou bytov pomáhajú sektoru zotaviť sa. Ten bol niekoľko rokov v hlbokej a tvrdej recesii. Ide pritom o odvetvie, ktoré sa na celkovej zamestnanosti podieľa takmer desatinou. Vlani zaznamenalo stavebníctvo na Slovensku 19-percentný rast. Príchod jari však opätovne priniesol spomalenie, pravdepodobne pre vyššiu porovnávaciu bázu z vlaňajška. Preto sú spustenie ďalších eurofondových projektov alebo stavebný boom bytov podporený rekordne nízkymi úrokmi na hypotékach vítané.

Niektoré ambiciózne projekty realizuje štát aj formou partnerstva medzi verejným a súkromným sektorom. Kvôli efektívnosti, rýchlosti alebo kvalite. Takým projektom je aj pre Bratislavčanov veľmi potrebný obchvat D4/R7. Jeho výstavba, spolu s novými investíciami v automobilovom sektore, by mala vykompenzovať vplyv výpadku eurofondov na ekonomický rast. A, samozrejme, pomôcť aj stavebníctvu a zamestnanosti v tomto sektore. Som veľmi rád, že môžeme podporiť tento PPP projekt, ktorý je jedným z najväčších v strednej Európe. Sme jedinou komerčnou bankou so sídlom na Slovensku, ktorá participuje na financovaní tohto projektu, vedie všetky účty a bola poverená výkonom dôležitej úlohy agenta pre jeho zabezpečenie.

Finančný sektor môže a musí významne prispieť k rastu kľúčových odvetví stimuláciou ďalších ambicióznych projektov a investícií. Týmto spôsobom podporujeme ekonomický rast a vytváranie nových pracovných miest. K tomu je nevyhnutná dostatočná kapitálová vybavenosť slovenských bánk, ktorá sa dopĺňa pre ďalší rast investícií len a len tvorbou dostatočného zisku.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 09:21