StoryEditor

Bez dabingu to nejde

Pohodový večer s dobrým filmom. Zatiaľ čo v kine si ho bez problémov vychutnáme v originálnom znení s titulkami, v televízii to už bez komfortu dabingu prakticky nejde. V Chorvátsku, Holandsku, Slovinsku či Nórsku dodnes televízie sprevádzajú akvizície titulkami.Tradícia televízneho dabingu siaha do čias Československa a vytvorila silný divácky návyk. Dabing popri investíciách do pôvodnej tvorby, najnovších technológií či prieskumu trhu tvorí ďalšiu významnú časť balíka peňazí investovaných do televízneho vysielania.

Ročne ako JOJ Group vyčleňujeme na dabing milióny eur, pričom suma je o to vyššia, že si zakladáme na jeho kvalite a následne spokojnosti diváka. Zároveň je už dnes súčasťou vizitky profesionality každej televízie. Okolo dabingu prebehlo na Slovensku množstvo debát, v ktorých rezonujú aj žiadosti o pôvodné znenie akvizícií. Vlani sme preto začali rozširovať ponuku filmov, ktoré vysielame aj s originálnou zvukovou stopou v rámci duálneho vysielania. Minulý rok sme tiež začali špeciálne sledovať, koľko divákov túto možnosť využíva, no číslo bolo zanedbateľné.

Ozývajú sa aj hlasy, ktoré napriek profesionálnemu spracovaniu dabingu volajú po originálnom znení s titulkami, aby sa diváci zdokonaľovali v angličtine. Myslím si však, že televízia je v prvom rade zábava a v súčasnosti je spôsobov, ako takouto cestou zlepšovať svoj jazyk, hneď niekoľko. Aj preto je pre nás kvalitný dabing, i napriek vysokým nákladom, ktoré si vyžaduje, naďalej jednou z priorít.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 13:44