Imrich BérešPavol Funtál
StoryEditor

Nové hypotéky závisia aj od úspor

22.08.2016, 13:45

Národná banka Slovenska sa opäť chystá spomaliť tempo rastu objemu hypoték, ktoré naše banky poskytujú klientom. Každý druhý hypotekárny úver u nás kryje viac ako osemdesiat percent ceny nehnuteľnosti. NBS si myslí, že je to príliš veľa a že je to nebezpečné.

Už od januára budúceho roka chce nariadiť, aby hypotéky dostali len ľudia, ktorí majú dostatok úspor. Áno, čítate dobre – dostatok úspor.

Platí to najmä pre prípadné dofinancovanie zvyšnej hodnoty nehnuteľnosti.

Napospas nebankovkám

Ak niekto dostane hypotéku na osemdesiat percent ceny nehnuteľnosti, zvyšných dvadsať percent bude musieť pokryť z iných zdrojov. Čo však v prípade, že nemá vlastné peniaze?

Nuž, opäť sa rozbujnie trh s drahými úvermi od nebankoviek. Kde inde sa totiž bude môcť obrátiť mladá rodina či nízkopríjmové skupiny ľudí, keď potrebujú peniaze? Vo svetle týchto faktov je pre mňa nevysvetliteľné, že stavebné sporenie, ktoré je oveľa lepšou a kvalitnejšou alternatívou,ako si dofinancovať hypotéku, dnes čelí opätovným atakom údajných zmien.

Zostal som prinajmenšom zaskočený, keď som si v médiách prečítal o predpokladaných zámeroch vlády. Chce vraj znova zasiahnuť do spôsobu vyplácania štátnej prémie. Delenie klientov podľa príjmu na tých, ktorí budú mať na ňu nárok a tých, ktorí nie, je do určitej miery diskriminačné a antisociálne. A okrem toho mám ešte jeden zásadný argument.

Debata nebude?

Ešte nikdy v histórii stavebného sporenia (a to na Slovensku poznáme už takmer štvrť storočia) sme neboli svedkami toho, že by sme mali preverovať príjmy klienta, ktorý si chce sporiť. Nežiada o úver, chce si iba odkladať svoje vlastné peniaze. Je to technicky nezrealizovateľné a ešte k tomu aj nekontrolovateľné.

Čo urobíme napríklad s našimi detskými klientmi, ktorí žiadny príjem nemajú? Budeme preverovať rodičov? A čo s tými, ktorí majú dve alebo tri zamestnania?

Máme množstvo otázok, na ktoré nám doteraz nedal nikto uspokojivú odpoveď. Vlastne sa nás zatiaľ ani nikto nepýtal na názor. Len nám to odkázal cez médiá. Na jednej strane rozumiem snahe národnej banky zabrániť hypotekárnej bubline a obmedzenia ohľadne úverov na bývanie sú do istej miery pochopiteľné.

Ale na druhej strane, prečo sa chystáme brániť ľuďom kvalitne a bez diskriminácie si sporiť? A má to ešte jednu stranu mince. Už niekoľko rokov volám po odborných diskusiách. Každá nová vláda sľubuje debaty s odborníkmi. Budú? Alebo sa aj tentoraz dočkám sklamania?

01 - Modified: 2024-04-25 14:42:20 - Feat.: - Title: Dlžníci viac ako refinancovanie využívajú zmenu podmienok existujúcich hypoték. Počet úverov rastie 02 - Modified: 2024-04-26 15:45:05 - Feat.: - Title: Dobré správy pre tých, ktorí chcú bývať. Tieto dve banky znížili úroky na hypotékach 03 - Modified: 2024-04-25 07:06:14 - Feat.: - Title: Ako zvládnuť vysoké splátky hypotéky bez pomoci štátu? Dá sa to dosiahnuť týmito spôsobmi 04 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 05 - Modified: 2024-04-15 14:13:01 - Feat.: - Title: Ak by Izrael pritvrdil, utrpeli by tým naše peňaženky. Pocítili by sme to na cene benzínu aj na hypotékach
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 20:07