Kamión - Ilustračná snímkaStockExpert
StoryEditor

Nechcete kamióny v mestách? Postavte poriadne cesty

25.08.2016, 00:00

V uplynulých dňoch sa veľa hovorilo o termínoch. Špeciálne o termínoch súvisiacich s výstavbou rôznych úsekov diaľnic a rýchlostných ciest, ale aj cestných obchvatov miest. Ak by sme mali zhrnúť, čo sme sa z týchto správ dozvedeli, tak to bude slovo „odklad“. Veľké percento odovzdania plánovaných alebo už aj stavaných úsekov bolo z rôznych dôvodov odložené v lepšom prípade o mesiace, v horšom prípade o roky. V praxi to znamená, že stav cestnej infraštruktúry sa v blízkom čase nijako výrazne nezlepší. A to má a bude mať výrazne negatívny dosah aj na komerčnú cestnú dopravu.

Nespokojní občania
Ak si odmyslíme, že kvalitná cestná sieť je jeden z dvoch hlavných nástrojov pre podnikanie v cestnej doprave, tak jej nedostatky zásadne vplývajú aj na všeobecný názor na nákladné vozidlá medzi radovými občanmi. Potom to v bežnom živote vyzerá tak, že ak sa niekde uskutoční anketa s rozhorčenými občanmi, v okolí ktorých bola odložená výstavba dôležitého úseku, tak sa hneď spomínajú zlé kamióny, ktoré im chodia pod oknami. Niet pochýb, že to nie je nič príjemné a nemá to nič spoločné s uspokojujúcou kvalitou života.

Treba si však uvedomiť, že nie je chybou kamiónov, že musia chodiť priamo cez sídla, keď tadiaľto vedú hlavné medzinárodné prepravné trasy. Diaľnice a rýchlostné cesty, alebo aj jednoduchšie obchvaty obcí, ktoré by odviedli ťažkú dopravu z ulíc, stále chýbajú a podľa prognóz aj dlhšie chýbať budú. Je teda chybou nedostatočnej infraštruktúry, že cestná nákladná doprava má u ľudí také meno. Vnímajú ju preto ako zbytočnú záťaž, teda ako niečo, čo na cesty ani nepatrí. To si však neuvedomujú alebo možno nechcú uvedomovať, že každá jedna vec, s ktorou sa denne stretávajú, bola v určitom momente transportovaná pomocou kamióna.

Lepšie by teda bolo, ak by sa nespokojní občania viac sťažovali na chýbajúce cesty ako na nákladné vozidlá, ktoré ich musia používať.

Plynulejšie a ekologickejšie
Ďalším dôležitým aspektom je bezpečnosť a plynulosť premávky. Čím viac idú hlavné cestné ťahy cez obce, tým sa znižuje ich bezpečnosť, pretože okrem stretu dvoch vozidiel sa úmerne zvyšuje aj riziko zrážky vozidla s chodcami. Ak teda chceme, aby k takýmto tragédiám dochádzalo čo najmenej, respektíve nedochádzalo vôbec, je potrebné zabezpečiť čo najskôr aspoň na významných medzinárodných trasách, kde sú počty vozidiel najvyššie, modernú bezpečnú infraštruktúru zodpovedajúcu vyťaženiu konkrétneho úseku.

Samotná doprava sa tak jednoducho stane plynulejšou, keď dôjde k prerozdeleniu miestnych a tranzitujúcich vozidiel a nebude tak dochádzať k upchatým cestám a vznikajúcim zápcham, ktoré sa až priveľmi stali bežnou súčasťou života na slovenských cestách. S plynulosťou premávky ide ruka v ruke aj jej ekológia. Ani netreba uvádzať, o koľko menej škodlivých látok sa dostane do ovzdušia, ak ide vozidlo konštantnou rýchlosťou a nemusí každú chvíľu brzdiť a rozbiehať sa. A ak takéto nadbytočné splodiny zasahujú priamo do ovzdušia v obciach, tak sa ešte zvyšuje negatívny dosah dopravy na ľudí. Aj keď moderné nákladné vozidlá spĺňajú najprísnejšie ekologické požiadavky stanovené európskymi orgánmi, štýl jazdy je dôležitou podmienkou na ich uplatnenie.

Ekonomický faktor
Opäť teda narážame na chýbajúcu cestnú sieť. Tak je to aj pri ekonomickom faktore. Odhliadnuc od už možno prežitého, ale stále zaužívaného tvrdenia, že len diaľnice a rýchlostné cesty prinášajú investície, tak platí, že cestná nákladná doprava je obehová sústava ekonomiky, takže je dôležité mať aj cestné cievy na úrovni, ktorá nespôsobuje spomalenia a kolapsy. A najviac to všetko môže mrzieť práve dopravné spoločnosti, ktoré do štátnej kasy platia, v porovnaní s okolitými štátmi, stále vysoké dane z motorových vozidiel či mýtne poplatky, od ktorých by logicky očakávali využitie na výstavbu kvalitných ciest na čas. Aj nového ministra dopravy preto čaká náročná úloha, ak chce zmodernizovať slovenskú cestnú infraštruktúru bez ďalších zbytočných odkladov.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
27. apríl 2024 07:24