StoryEditor

Západné firmy nemajú v Číne čo hľadať. Pohorel aj Uber

25.08.2016, 00:00
Pokus Uberu o úspech v Číne bol naivný. Skončil v strate a ponížený.

Príchod Uberu do Šanghaja pred troma rokmi bol ukážkovým príkladom, ako si západný bitkár začne s Ázijčanom a neuvedomuje si, do čoho sa pustil. Investori nechali Uber, aby na trhu, kde nemal reálnu šancu uspieť, spálil dve miliardy dolárov. Správa, že Uber chce vycúvať z bitky s trhovým lídrom Didi Chuxing, by vzhľadom na to, ako Didi podporujú miestni, nemala prekvapiť.

Medzi čínskych investorov spoločnosti Didi patrí aj Tencent, vlastník komunikačnej aplikácie WeChat, a online gigant Taobao. Šéf čínskeho Uberu Travis Kalanick minulý poznamenal, že Tencent zablokoval účty Uberu v aplikácii WeChat. Tencent tvrdil, že Uber porušoval licenčné pravidlá tým, že aplikáciu „zneužíval na marketing“. Objavili sa aj podvodníci, ktorí na portáli Taobao predávali falošné účty šoférov a zákazníkov v sieti Didi aj Uber, vďaka čomu si šoféri mohli pýtať peniaze za nikdy nezrealizované jazdy. Zdá sa, že Taobao mazal falošné účty oveľa rýchlejšie, ak išlo o Didi.

Kalanick tiež tvrdí, že taxikárov podplatili, aby rozosielali falošné esemesky, že čínsky Uber končí. Ak si myslíte, že sa Uber môže obrátiť na súd, veľa toho o Číne neviete. Šanca, že tunajší súd podporí západnú firmu v spore s čínskou, je prakticky nulová. „Konkurencia v Číne funguje inak,“ zhodnotil Kalanick s dodatkom, že si musia zvyknúť, ako to v Číne chodí. Pripomína to reči pračloveka, ktorý prvýkrát zbadal oheň. Na také veci sa nedá „zvyknúť“, dá sa im len predísť tým, že na čínsky trh prosto nevstúpite.

Posledná kvapka bola, keď čínske úrady Uberu zakázali poskytovať cestovné pod reálne náklady. Len si predstavte – čínsky regulátor zakázal dumping! Cenová vojna sa okamžite skončila. Uber skončil. Podobne dopadli technologické spoločnosti. Google, Amazon aj eBay sa prakticky stiahli. IBM, Qualcomm a Cisco čelia padajúcim tržbám a dohľadu vlády. Podobne dopadol Microsoft trpiaci pirátstvom a Apple tu v apríli zavrel svoj elektronický obchod. Facebook a Twitter sa na trh ani nedostali.

Keď je Uber oficiálne na kolenách, nemusí byť prekvapivé, ak sa ani nedovŕši avizované spojenie Uberu s Didi. Podľa čínskeho protimonopolného úradu spoločnosti nepožiadali o vyjadrenie k fúzii, čo by mohlo transakciu ohroziť. Uber by tak naďalej musel fungovať samostatne a zvyšovať ohromné straty. Aj Didi môže skúšať, či Uber nedotlačí k ďalším ústupkom. Vzhľadom na oceľovú vojnu, obvinenia z dumpingu, protičínske vyjadrenia Donalda Trumpa a vojnu o Juhočínske more totiž v Číne vládne protizápadný sentiment.


A potom je tu, samozrejme, otázka šialene prestrelenej hodnoty inovatívnych firiem. 60-miliardová trhová hodnota Uberu vychádza z predpokladu, že vládne celému svetu. Prípad Číny ukazuje, že je to inak. Jeden z investorov podotkol, že Didi Cheng rozumie zákonom džungle. S trochou pomoci od priateľov s prehľadom vyhral vojnu o čínske taxíky.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 08:58