británia referendum brexitReuters
StoryEditor

Brexit ostáva rovnako nejasný ako deň po referende

30.08.2016, 00:00
Šachová partia je rozohraná. Merkelová by dala Britom čas, Renzi má podmienky.

Všetci, čo po úspešnom brexitovom referende čakali rozbehnutie intenzívnych mnohorozmerných politických šachov (teda asi všetci), sa dočkali. Nové usporiadanie Spojeného kráľovstva a Európskej únie ostáva rovnako neisté ako deň po referende.

Najhorúcejšou je, samozrejme, otázka aktivovania Článku 50, a teda spustenie formálneho procesu vystúpenia. Predpokladaný termín je začiatok roka 2017. No v britskej exekutíve sa už objavil názor, že reálnejšia bude skôr jeseň 2017. Ak vôbec.

V labouristickej strane rastie opozícia voči šéfovi Jeremymu Corbynovi, ktorého viacerí členovia strany považujú za nevoliteľného extrémneho ľavičiara a spoluzodpovedného za výsledok referenda. Jeho vyzývateľ vo vedení Owen Smith otvorene hovorí, že ako prípadný predseda labouristov bude v parlamente blokovať spustenie odchodu z EÚ.

Aby to nebolo také jednouché, vôbec nie je jasné, či sa o spustení brexitu bude vlastne hlasovať v britskom parlamente. Vzhľadom na nepísanú ústavu kráľovstva a pomerne malú historickú skúsenosť s celonárodnými referendami sa legálne výklady práv a povinností v súvislosti s výsledkami referenda rozchádzajú. Parlament samotný je skôr za zotrvanie.

Európski predstavitelia krátko po referende urazene žiadali okamžité spustenie odchodu. Postupne však prichádza k opadnutiu emócií, najmä zo strany Nemecka, pre ktoré je Británia dôležitým obchodným partnerom. Angela Merkelová je otvorená možnosti dať Britom viac času. Nemci už pomaly spoznávajú novú realitu rozloženia síl v EÚ – proti Taliansku a Francúzsku sú zrazu sami. Taliansko je ochotné Merkelovej plán podporiť – ale niečo za niečo. Premiér Renzi žiada od Nemecka podporu ich snahy zjemniť fiškálne pravidlá. Na to sa však okamžite ozvala opozícia zvnútra Nemecka.

Europoslanec za CSU Markus Ferber varoval Merkelovú pred ústupkami. „EÚ sa nesmie zmeniť na transferovú úniu, kde Nemecko platí dlhy ostatných štátov.“ Už to, že pravidlá sú použité ako hrací žetón v rokovaniach o nesúvisiacich veciach, nasvedčuje, ako ich vnímajú národní politici.

Nemci však k brexitu pristupujú spôsobom „odtiaľ – potiaľ“. Michael Fuchs, blízky spojenec Angely Merkelovej, varoval britské banky, že prístup na spoločný trh bude veľmi ťažké získať. Ten je pritom jednou z kľúčových podmienok na hladký ekonomický prechod Británie mimo EÚ. Britom sa objavujú aj potenciálni spojenci. Premiér belgického regiónu Flámsko Geert Bourgeois navrhol vznik „Únie Severného mora“. Tá by nesuplovala EÚ, ale bola by iba voľným zoskupením krajín so spoločnými regionálnymi záujmami a zahŕňala aj Spojené kráľovstvo. Celkovo je však situácia okolo brexitu nezmenene neistá. Názor, že celé referendum sa nakoniec uhrá do stratena, vôbec nepatrí medzi extrémne tak na ostrovoch, ako ani na kontinente…

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 17:37