Registračná pokladňa, paragonReuters
StoryEditor

eKasy – menej nákladov, menej kontrol

08.09.2016, 00:00

Malí a strední podnikatelia dnes platia ročne desiatky až stovky eur za servis registračných pokladníc. K tomu prípadne niekoľko stoviek eur za kúpu novej alebo výmenu starej pokladnice za novú. Medzi malými firmami a živnostníkmi však máme aj takých, ktorí hardvérové záležitosti neriešia. Pretože kto mesačne z pokladnice vydá menej ako tritisíc dokladov, môže používať virtuálnu registračnú pokladnicu. Žiadne kasy, žiadne opravy, žiadne servisné výdavky. Len koncové zariadenie (stačí aj mobilný telefón či bežný tablet a jednoduchá tlačiareň) a pripojenie na internet. Niet teda divu, že je tento virtuálny spôsob evidencie tržieb medzi podnikateľmi čoraz obľúbenejší.

A teraz si skúsme predstaviť, že by bezplatný systém registračnej pokladnice poskytovaný finančnou správou využívali všetci podnikatelia. Utópia? Vôbec nie. Išlo by to rozšírením terajších virtuálnych pokladníc, respektíve cez on-line pripojenie terajších pokladníc na servery finančnej správy. Takáto prax by bezpochyby priniesla omnoho transparentnejšie prostredie. Oproti zrejmým výhodám pre podnikateľov, nový spôsob evidencie tržieb by umožnil finančnej správe odhaľovať podvody efektívnejšie a vykonávať cielenejšie kontroly. 

V prvom rade by odzvonilo nekalým praktikám niektorých podnikov, na ktoré doplácajú tí, ktorí riadne priznávajú tržby. Hovoríme napríklad o manipulácii fiškálnej pamäte pokladnice či stornovaní vydaných, ale neprevzatých bločkov, čo je ako stáčanie kilometrov na tachometri. A to musí skončiť. Ak by sa vďaka tomu zlepšil výber DPH hoci len o percento, predstavovalo by to napríklad v roku 2018 dodatočný príjem zhruba 50 miliónov eur.

Ďalším benefitom virtuálnych pokladníc by určite bola minimalizácia byrokracie. Výrazne by sa mohla zredukovať povinnosť vytvárať uzávierky a viesť ich fyzickú evidenciu, pretože v cloude by údaje o zrealizovaných transakciách jednoducho boli raz a navždy. Vďaka takejto prehľadnosti by účinnejšie daňové kontroly automaticky znamenali aj vyšší výber daní. On-line systém evidencie tržieb by mohol priniesť ešte jeden zaujímavý bonus. Nové pokladničné doklady môžu mať QR kód, ktorým si zákazník bude vedieť jednoducho cez aplikáciu skontrolovať pravosť vydaného bločka.

Na Slovensku v súčasnosti funguje zhruba 20-tisíc virtuálnych pokladníc. Ak by sme ich brali ako akýsi test, výsledky sú zatiaľ skvelé. Spravíme teda všetko pre to, aby sa tieto výhody rozšírili aj na zvyšok podnikateľského prostredia. Zníži sa tak byrokracia, znížia sa servisné náklady a zvýši sa férovosť.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 02:30