Andrej DankoTASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Andrej Danko húževnato bojuje za zvýšenie koncesionárskych poplatkov

08.09.2016, 16:46

Ak existuje v slovenskej politike prvok, ktorý dokázal spojiť Obyčajných ľudí a Smer-SD, tak je to RTVS. Môže to znamenať dve veci. Prvá je menej pravdepodobná. OĽaNO začalo robiť premyslenú opozičnú politiku. V duchu rozdeľuj a panuj. Druhá výrazne pravdepodobnejšia. Na tlačovke Remišovej a Viskupiča, počas ktorej vyzvali Maďariča, aby neustúpil chúťkam SNS ovládnuť verejnoprávne médium, vystupovali ich dvojníci.

Pomník ponárodnenia

Nikto nepochybuje, že by SNS ocenilo vplyv na verejnoprávnu televíziu. A zároveň si každý uvedomuje, že okrem národniarov by už to neocenil nikto iný. Ani koaličné, ani opozičné strany a už vôbec nie diváci. Nakoniec, jeden pomník ponárodnenia verejnej inštitúcie stále máme. Ústav pamäti národa. Ten sa z dosahov kurately SNS počas druhej Ficovej vlády plne nezotavil dodnes.

Na druhej strane, v prípade Dankových vyjadrení ohľadne RTVS treba upokojiť vášne. Vyhlásenie, že národniari nepredložia návrh na financovanie média, kým ho SNS nebude mať pod kontrolou, znie veľmi podivne. No treba brať do úvahy, kto ho vyslovil. Andrej Danko. Človek, ktorý sa s vrcholovou politikou len zoznamuje a nie vždy má pod kontrolou, čo hovorí.

S pravdepodobnosťou na hranici istoty tak nešlo o nárok na RTVS či rezort kultúry. Len o silácke zdôvodnenie, prečo SNS vlastný návrh na financovanie média neprinesie. Teda nesplnia si domácu úlohu, ktorú dostali od Roberta Fica hneď potom, ako torpédovali návrh na zvýšenie koncesionárskych poplatkov.
Samozrejme, Andreja Danka z rafinovanosti nikto nikdy neobvinil. No vyjadriť tak otvorene chuť ovládnuť RTVS by bolo detinské aj od šéfa národniarov.

Jednoducho, opäť sekol niečo do éteru. A pri tejto téme nie je jediný. Svoju vinu na aktuálnej koncesionárskej dráme má aj Maďarič. Ak by tri mesiace po voľbách netrieskal o stôl demisiou, tak by SNS teraz nehľadala spôsob, ako si zachovať svoj „chlapácky“ imidž.

Slon v porceláne
V každom prípade platí jedno. Dankove nešťastné vyjadrenia otázku zvýšenia koncesionárskych poplatkov postavili do novej roviny – spoločenského boja za slobodné médium. A dosiahol zázračné výsledky. Aj Obyčajní ľudia na vlastnej tlačovke vyjadrujú podporu smeráckemu ministrovi.

Zrátané a podčiarknuté. Maďaričovi nikto neuprie úprimný záujem vyriešiť financovanie RTVS. No skutočná zásluha bude patriť Dankovi. Ak chcete nejakú diskusiu vyhrať, nenájdete lepšieho spojenca, ako slona v porceláne, ktorý zastáva opačný názor.

A Dankovi sa podaril i ďalší husársky kúsok. Možno presvedčil aj tých, ktorým by zrušenie koncesionárskych poplatkov vôbec neprekážalo. Pretože zanechať financovanie RTVS či čohokoľvek v rukách tak zrelých politikov, sa ukazuje ako čistá tragédia.

01 - Modified: 2024-04-24 14:48:33 - Feat.: - Title: Manažment telerozhlasu vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu 02 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách 03 - Modified: 2024-04-24 12:53:13 - Feat.: - Title: V RTVS má rapídne pribudnúť reklama. Nebudú sa prerušovať filmy, ubezpečuje Michelko 04 - Modified: 2024-04-24 11:38:06 - Feat.: - Title: Zamestnanci RTVS reagujú na Šimkovičovej zmeny, zajtra chystajú protest. Bude mať atypickú formu 05 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 22:35