Anton MarcinčinArchív HN
StoryEditor

Spokojný štát

21.09.2016, 00:00

Celý svet rieši otázku príjmového rozdelenia, ktoré je veľkou časťou voličov vnímané ako nespravodlivé a ktoré sa stáva zdrojom sociálneho napätia. V otázke príjmových rozdielov je diskusia na Slovensku skromná a odkázaná na skromnú evidenciu jednotlivých zážitkov, keďže čísla hovoria skôr o veľkom rovnostárstve. Podľa demografov narastá počet obyvateľov Slovenska v troch regiónoch – z toho jeden sa spája s hospodárskym rastom, druhý s tradičnou mnohodetnou rodinou a tretí s rómskou komunitou. Zdôrazňujem rómskou nie preto, že by to bolo samo osebe dobré alebo zlé, ale kvôli nízkej miere zamestnanosti veľkého počtu sociálne odkázaných Rómov a vysokým ekonomickým a fiškálnym nákladom.


Zo skúsenosti vidíme, že viacerí starostovia a primátori začali aktívne pristupovať k rozvoju miestnej ekonomiky. Argument, že štát, čiže aj samospráva, nemá podnikať a tvoriť pracovné miesta, je síce lákavý, ale očividne v mnohým zaostávajúcich regiónoch nefunguje. Sedieť, písať žiadosti a pozerať, ako niekto v obci niečo stavia pre miestnych nezamestnaných, jednoducho nedáva zmysel.


Práca je dôležitá pre tvorbu bohatstva, ale čo je dôležitejšie, pracovné miesto prináša pre pracujúceho výhody ako vystúpenie zo sivej ekonomiky – pretože zďaleka neplatí, že by všetci registrovaní nezamestnaní sedeli pred svojimi skromnými obydliami so založenými rukami a podnikatelia by ich nevyužívali, sociálny štatút, motivácia pre ďalšiu generáciu vzdelávať sa a pre štát zníženie výdavkov nielen na dávky, ale aj potieranie mnohých neželaných dôsledkov nezamestnanosti a chudoby.


Prvý výsledok prípravy rozvojových plánov pre tucet slabých okresov je komunikácia. Niekomu sa to možno zdá ako nepodstatná a ťažko merateľná vec, no pre odborníkov z regionálneho výskumu je to kľúč k miestnemu rozvoju. Starostovia, podnikatelia, riaditelia škôl, prednostovia okresných úradov, riaditelia úradov práce, občianske združenia, vyššie územné celky a ministerstvá spolu veľmi úzko komunikujú s jedným cieľom – naštartovať tvorbu zamestnanosti v konkrétnych regiónoch s využitím a podporou miestnej iniciatívy.


Druhým výsledkom je naštartovanie mnohých zmien na úrovní vlády, ktoré využívajú spätnú väzbu z okresov a bez ktorých neprekonáme výsledky rezortizmu a živelného budovania spoločnosti. Zmeny v mnohých odvetviach zvýšia zamestnanosť a príjmy obyvateľov tak, aby boli vnímané ako spravodlivejšie. A aby sme začali veriť nášmu štátu, inými slovami, že sme schopní spravovať svoje veci v svojom štáte tak, aby sme s výsledkom mohli byť spokojní.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 03:12