Automobilka, výrobaPeter Mayer
StoryEditor

Miroslav Beblavý: Zamestnanec, vzbúr sa!

27.09.2016, 00:00

Minulý týždeň sa výnimočne zhodli Robert Fico, Béla Bugár, Peter Kažimír, Richard Sulík aj všetci komentátori: Super, že vláda ide znížiť dane živnostníkom! Zvyšuje im paušálne výdavky zo štyridsať na šesťdesiat percent a najmä zvýšila strop, do ktorého si ich možno uplatniť.

Ako upozornil Jozef Mihál, pomôže to najmä živnostníckej strednej vrstve. Samostatne zárobkovo činné osoby so strednými a lepšími príjmami ušetria 50, aj sto eur mesačne. Mnohým sa oplatí prestať si uplatňovať výdavky cez bločky a faktúry a ušetria ešte viac na účtovníčke. Podporujem a v parlamente rád zahlasujem za. Bol najvyšší čas!

Dane sa znížia aj ostatným podnikateľom. Vládna koalícia predložila zákon, podľa ktorého od roku 2018 zaniknú daňové licencie pre firmy. Tiež podporujem a v parlamente rád zahlasujem za. Nikto však nepovedal B, ktoré mi okamžite napadlo. Kde sú zamestnanci s bežným príjmom? Prečo nikto neznižuje dane im?

Ekonomicky a sociálne to má rovnakú, dokonca silnejšiu logiku. Daňové a odvodové zaťaženie práce je na Slovensku vysoké pre všetkých, nielen pre živnostníkov. V strednej vrstve je dokonca u zamestnancov toto zaťaženie ešte vyššie. (Naopak, slabo zarábajúci živnostníci platia viac ako slabo zarábajúci zamestnanci – na tých sa však vláda do veľkej miery vykašľala.)

Jediné vysvetlenie je politické. Zamestnanci s priemerným príjmom jednoducho nie sú politicky dôležití. Fico a Smer majú ako prioritu dôchodcov, prípadne cez minimálnu mzdu a odvodové úľavy podporujú pracujúcich s najnižšími príjmami. Most a SNS sa orientujú takmer výhradne na živnostníkov a podnikateľov. Zamestnanci zostali bezprizorní.

Bežný zamestnanec tak od budúceho roka zaplatí viac za poistenie svojho auta, bytu či domu, keďže Peter Kažimír sa z bizarných dôvodov rozhodol zdaniť poistenie. Banky, energetické či telekomunikačné firmy sa ho pokúsia čo najviac vytriasť z peňazí, keďže majú štátu platiť viac. Ak niekto fajčí, priplatí si za cigarety. Po tom, čo Most a SNS dokázali do veľkej miery ochrániť podnikateľov, zamestnanec zaplatí cenu za to, že Kažimír nevie vyrovnať rozpočet ani pri jednom z najrýchlejších hospodárskych rastov v EÚ.

Súčasná „pravica“ aj „ľavica“ sú tak zjavne presvedčené, že na zamestnancovi s príjmom od päťsto eur vyššie možno orať, aj drevo kálať. Ja nenavrhujem zvýhodňovať ich oproti ostatným. Ale keď štát už znížil, alebo ide znižovať dane takmer všetkým, mali by svoje dostať späť aj on a ona. Lebo nie sú o nič horší.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 07:47