StoryEditor

Štát by si mal osvojiť kryptomeny. Zlepšia služby

28.09.2016, 00:00
USA chystajú e-health založený na kryptosystéme. Funkčnejší a bezpečnejší.

Bitcoin je virtuálna mena, ktorá prináša do fungovania nášho sveta revolučnú zmenu. Presnejšie ide o kryptosystém, ktorý je v súčasnosti najpoužívanejším a najbezpečnejším na svete.

Spôsob fungovania Bitcoinu sa na jednej strane podobá dnešnému fungovaniu bankového systému. Používateľ vlastní verejný kľúč, ktorý je adresou jeho peňaženky, a súkromný kľúč, ktorý si môže predstaviť ako PIN. Súkromný kľúč oprávňuje majiteľa nakladať s bitcoinmi na jeho adrese. Samotná transakcia však prebieha diametrálne odlišným spôsobom než v bankovom systéme. V súčasnosti banka potrebuje poznať identitu oboch strán, čo zvyšuje náklady, či už na bezpečnosť alebo samotné spracovanie. V prípade bitcoinu nie je potrebné, aby niekto túto transakciu vykonal, a tiež nie je potrebné, aby obe strany niekto poznal. Bitcoin je decentralizovaný, čo znamená, že nie je potrebná účasť tretej strany. Transakcie vykonáva medzi používateľmi pomocou transparentného záznamu transakcií Blockchain.

Blockchain je presný záznam všetkých transakcií v časovom slede, nespochybniteľne dokázaný kryptografickými metódami počas procesu, známeho pod pojmom mining (ťažba). Mining je súborom operácií, ktorých cieľom je zhromaždiť všetky aktuálne transakcie, preveriť, či sú podpísané oprávneným disponentom, a potvrdiť prevody. Potenciál Blockchainu ako decentralizovaného kryptosystému sa však neskrýva len v oblasti transferov a platieb medzi používateľmi. Kryptografiu je možné využiť v súkromnom aj vo verejnom sektore.

V súkromnom sektore ich môžeme využiť v niekoľkých oblastiach. Napríklad finančný clearing, kde by mohol byť nahradený systém SWIFT. Ďalšou oblasťou sú decentralizované úložiská dát, kde sa spoločnosti už nebudú musieť obávať o svoje dáta. Rovnako úpis akcií na burzách by sa mohol zrýchliť, zlacniť a stať sa bezpečnejším pomocou kryptosystému Omni alebo Counterparty.

Vo verejnom sektore ide najmä o transparentnosť a ušetrenie verejných výdavkov na samotnú prevádzku. Potenciálne využitie vidíme hlavne vo verejnom obstarávaní. Keby sme sa na túto oblasť pozreli cez kryptosystémy, tak by sme ho vedeli vyriešiť pomocou smart kontraktov. Tie by sa starali o výber, platbu a celkovú transparentnosť výberu najlepšej ponuky. No rovnako majú potenciálne využitie v notárskych zápisoch, registroch či databázach. V prípade notárskych zápisov sú to vlastnícke tituly, potvrdenia, dohody, závety, ktoré môžu byť uložené bezpečne na Blockchaine. V prípade registrov alebo databáz je to najmä kryptosystém Factom, ktorý ponúka infraštruktúru na vytváranie dátových záznamov rôznych druhov. Či už je to register občanov, register trestov alebo obchodný register. V rámci e-health by boli všetky dáta digitálne zaznamenané a jednoducho dostupné, pričom by sa zachovala ich bezpečnosť. V tejto oblasti sa angažovali v USA, kde vládna agentúra už vyhlásila súťaž na systém, ktorý bude fungovať na princípe kryptografie. Využitie kryptosystémov je široké. Na ich prínosy sme sa podrobnejšie pozreli v našej analýze Kryptosystémy a potenciál ich využitia v súkromnom a verejnom sektore.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 19:55