Utečenci čakajú v Berlíne na registráciu (1. február 2016)Reuters
StoryEditor

Na ekonomický rast potrebujeme viac cudzincov

29.09.2016, 00:00
Prijímanie cudzincov je dnes kontroverzný, ale nevyhnutný krok.

Vyhliadky a predpovede pre slovenskú ekonomiku sú podľa najvyšších predstaviteľov skvelé. Neustály rast HDP je signálom, že všetko je v najlepšom poriadku. Avšak pohľad do reality znamená tvrdé pristátie. Zásadný problém pre ďalší rast bude znamenať doteraz slabo riešený problém s nedostatkom pracovnej sily v oblastiach, ktoré sa považujú za najväčšie ťahúne slovenskej ekonomiky. Úrady sa túto problematiku snažia zaplátať pomocou niekoľkých projektov súvisiacich s rekvalifikáciou uchádzačov o zamestnanie. Avšak tieto projekty zatiaľ nepriniesli žiadne „voľným okom“ viditeľné zlepšenie situácie a v bližšej dobe zrejme ani neprinesú. Ak sa viaceré, alebo takmer všetky spoločnosti z oblasti automobilového priemyslu sťažujú, že majú veľký problém s nedostatkom zamestnancov alebo je u nich fluktuácia ľudí do 27 rokov na úrovni 720 percent, asi skutočne je „niečo zhnité v štáte dánskom“.

Aj keď sa tomu zástupcovia ústredia práce a ich podriadené úrady usilovne bránia, aj na Slovensku už dlhší čas panuje dopyt po schopných pracovníkoch z tretích krajín, pretože domáci adepti sú alebo nekvalifikovaní, alebo o niektoré povolania nemajú záujem. Či už sú to zamestnanci automobiliek a súvisiacich výrob, alebo aj vodiči nákladných vozidiel a autobusov, sú jednoducho veľmi potrební, pretože voľné miesta už uchádzači z evidencie úradov nechcú alebo nevedia obsadiť. Je dôležité uvedomiť si, že z približne päť až šesť percent nezamestnaných pracovať z rôznych dôvodov vôbec nebude. Preto by mali úrady v kritickej situácii poriadne otvoriť oči a zatlačiť na ministerstvo, aby v čo najkratšom možnom čase došlo k úprave zákona, ktorou by sa výrazne skrátil zbytočne zdĺhavý a náročný proces zamestnávania cudzincov. Už niekoľkokrát sa potvrdilo, že ak je vôľa, tak sa zmena zákona dala zvládnuť aj za mesiac. A ak nie je záchrana národnej ekonomiky dôvod pre takéto urýchlené konanie, tak už nič.

V súčasnej komplikovanej geopolitickej situácii, keď sa z cudzincov v európskych krajinách stáva hrozba, je táto téma sčasti kontroverzná, no treba si uvedomiť, že ľudia z tretích krajín môžu nakopnúť slovenský hospodársky rast. Nanešťastie, niektorí zamestnanci cudzineckej polície si myslia, že naťahovaním procesu pri vybavovaní potrebných povolení pre zamestnanie cudzinca hrdinsky chránia svoju krajinu. Bude úlohou ministerstva práce, aby sa k tejto problematike postavilo racionálne a jednoduchou zmenou pomohlo ekonomike. Tak ako v ostatných európskych štátoch, kde už pochopili, že ak nemáme dosť vhodných hráčov vo vlastnom tíme, posily treba hľadať v zahraničí.

Nielen automobilový priemysel, ale aj oblasť cestnej dopravy je s vyše stotisíc zamestnancami dôležitým prvkom slovenskej ekonomiky, takže záchrana týchto segmentov by mala byť jednou z priorít slovenskej vlády.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 21:05