Donald TrumpReuters
StoryEditor

Trump bielych robotníkov nespasí, odsunie ich na okraj

28.10.2016, 00:00
Fiasko Donalda Trumpa posilní vieru, že bez žien a černochov sa vyhrať nedá.

Mysleli si, že to bude ich chvíľa. Po desaťročiach pocitu politickej marginalizácie sa značná časť bielych pracujúcich Američanov nazdávala, že Donald Trump bude ich vlajkonosičom. Pravda, Trump nie je dokonalý, ale zdalo sa, že rozumie ich zúfaniu. „Som váš hlas,“ tvrdil na republikánskom konvente v Ohiu, keď sa prihováral časti verejnosti, ktorú označil za „mlčiacu väčšinu“.


Jedným z dôvodov, že táto časť voličov sa cíti umlčaná, je, že demokrati aj republikáni sa v uplynulých 30 rokoch bielym pracujúcim voličom prihovárali len opatrne. Obe strany sa vystríhali Trumpovho prístupu, pretože nechceli odplašiť čoraz väčšie skupiny menšinových voličov. Vyhýbali sa aj Trumpovmu protekcionizmu, lebo si nechceli pohnevať centristickú biznis loby. Zrátali si, že nie je vhodné lákať upadajúcu skupinu voličov za cenu podráždenia rastúcich skupín.


Napríklad Barack Obama vyhral voľby v rokoch 2008 aj 2012 napriek tomu, že medzi bielymi voličmi bez vysokoškolského vzdelania utrpel dvojcifernú porážku. Trumpova nominácia vrátila pracujúcich bielych voličov do všeobecného vedomia, zatiaľ však nie je jasné, čo týchto voličov na jeho kampani oslovilo. Pre mnohých je protestným hlasom – prostredník namierený do tváre politických elít, ktoré ich ignorujú a už desaťročia im nepriniesli zmysluplné témy. Napokon, aké posolstvo vyplýva z faktu, že tento bohatý manhattanský realitný developer bez jasnej straníckej príslušnosti je to najlepšie, čo im ponúkli?


Mnohí sú presvedčení, že Trumpov vzostup bude znamenať ich vlastné politické zmŕtvychvstanie. Lenže jeho kampaň len prehĺbila pocit, že je nemožne robiť takúto politiku bez toho, aby ste si pohnevali koalíciu, ktorá zvolila Obamu – slobodné ženy, černochov, Hispáncov, ázijských Američanov, pracujúce ženy, mladých a gejov. Bielym robotníkom tak zostáva obzerať sa do minulosti. Polovica minulého storočia bola poslednou érou, keď politici vyhľadávali ich hlas, keď mali dobre platené stabilné zamestnania a ich rodiny držali pokope. Odvtedy pozorujú dlhodobý úpadok. Ak nemáte titul, je čoraz ťažšie nájsť si solídnu, stabilnú prácu. To isté platí o stabilných vzťahoch. Rozvodovosť vyletela do neba, epidemicky sa šíria drogy a čoraz viac detí sa rodí mimo manželstva.


Problémom tejto skupiny je, že minulá stabilita a súdržnosť je neoddeliteľná od zastaranej výrobnej ekonomiky a rasovej segregácie. Trumpov pád znamená, že jeho voliči sa ocitnú ešte viac na okraji. Namiesto založenia budúceho politického hnutia chce rozkývať „skorumpovaný“ demokratický systém. Práve tieto reči odrádzajú mnohých bielych voličov od volieb.


Iróniou je, že Trump vďaka tomu možno vráti republikánom stranu v rovnakom stave, v akom bola pred júnom 2015. Môžu sa potom tváriť, že rok 2016 bol len zlý sen, a sily, ktoré vyniesli Trumpa, v skutočnosti neexistujú.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 19:50