Daniel KollárPavol Funtál
StoryEditor

Povrchné myslenie vedie k nebezpečným experimentom

22.11.2016, 23:00

Prednedávnom ma zaujala kritika bánk za to, že aj v čase nízkych úrokov majú klienti s nižším príjmom drahší úver ako tí bonitnejší. Sme zvyknutí na to, že bankový sektor nie je, a asi ani nebude, chválený. Ani zo strany verejnosti, ani zo strany politikov. V takomto povrchnom vnímaní sa však veľmi ľahko robia „populárne“ rozhodnutia o sektorových daniach, zákazoch poplatkov za oprávnené náklady na služby či mnohé ďalšie pokrivenia daňového systému. Tento príklad je však názornou ilustráciou rizík, ktoré so sebou prináša povrchnosť, negativizmus a nedostatok kritického myslenia. 

Neustále sťažovanie sa totiž nahráva lacným sľubom a naoko jednoduchým riešeniam. Čo je však mierkou toho, že sa má spoločnosť zle? Krčmové reči a makroekonomické ukazovatele sa v odpovedi diametrálne rozchádzajú. Fakty hovoria, že úspory našich domácností rástli v lete najrýchlejšie v eurozóne. Neukrajuje z nich žiadna inflácia. Firmy majú problém nájsť dostatok kvalifikovaných zamestnancov. Dostupnosť bývania je nad dlhodobým priemerom, podporená aj rekordne nízkymi úrokmi pri úveroch na bývanie. Dostupnosť spotrebných tovarov je pre človeka s bežným príjmom násobne lepšia ako pred Nežnou revolúciou. 

Dlhodobo živenú nespokojnosť bez hlbšieho posúdenia vnímam ako systémové riziko. Hrá do karát populistickým snahám s vopred neznámymi dôsledkami. Príkladom je britský expremiér a jeho prísľub o referende výmenou za voličskú podporu. O tri roky neskôr sa tak aj stalo. Briti zvolili zmenu pre zmenu, no kapitán už opustil „loď“.


Americkým voličom sa tiež zapáčila rétorika silného a rozhodného kandidáta. V prezidentskej kampani sľúbil okrem iného aj zmazanie federálneho dlhu. Paradoxne, tamojší analytici vyčíslili, že jeho sľuby by zvýšili dlh Spojených štátov o ďalších 25 percent. 

Na budúci rok si budú svojich lídrov voliť Francúzi a Nemci, krajiny kľúčové aj pre Slovensko. Z narastajúcej priazne voličov sa tam tešia populistickí kandidáti, ktorí radi hovoria o lepších časoch pod ich taktovkou. Chýba však odpoveď na otázku „ako“. V diskusiách chýba odbornosť a konkrétnosť. Odpoveď, že stačí, ak príde zmena, nie je garanciou. 


Som presvedčený o tom, že je najvyšší čas vrátiť sa k faktom a učiť spoločnosť rozumieť im. Rezignácia na ne nás totiž ženie do náruče nebezpečných experimentov. Osvieženie priniesol cez víkend český minister financií, ktorý povedal, že za jeho vlády žiadne nesystémové sektorové dane na krytie rastúcich výdavkov štátu zavedené nebudú. 

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 11:37