Imrich BérešPeter Mayer
StoryEditor

Bez práce nie sú koláče

05.12.2016, 23:00

Viete, ako socialistický model, podľa ktorého by nemal byť nikto bohatý ani chudobný, funguje v praxi? Istý americký profesor prišiel s veľmi zaujímavou teóriou. Mal som možnosť si ju prečítať na internete. V škole urobil experiment. Známky, ktoré dosiahli študenti v testoch sa spriemerujú, a tak nikto nebude najlepší ani najhorší.


Prišiel prvý test a priemer známok dosiahol hodnotu 2. Tí, ktorí sa pripravovali, zostali sklamaní a tí, ktorí sa neučili, boli nadšení.


Asi si dokážete predstaviť, aká bola príprava na ďalší test. Tí študenti, ktorí sa učili menej, sa po tomto „experimente“ profesora už neučili vôbec. No a tí, ktorí sa snažili najviac a študovali veľa, po tejto skúsenosti znížili tempo a učeniu sa venovali menej. Veď na priemer to stačí. Výsledok bol pozoruhodný. Študenti dosiahli v druhom teste priemer známok 4. Nikto z nich nebol spokojný. Ďalšia skúška ukázala ešte horší dôsledok. Priemer známok bol až 5. Harmónia a nadšenie v triede sa úplne vytratili. Lietali výčitky a kritika. Nikto nechcel študovať v prospech toho druhého.


Profesorovi sa potvrdilo, že rovnostárske rozdelenie na základe priemeru nemôže fungovať, pretože odmena za kvalitnú prácu môže byť skvelá. Funguje to aj v spoločnosti, politike, jednoducho všade. Ľudia môžu mať motiváciu uspieť, ale keď sa „niekto hore“, napríklad vláda, rozhodne odmenu si vziať, nikto sa nebude snažiť, aby bol lepší. Povedané jednoducho – nebude chcieť uspieť.


Aké teda plynie z tohto experimentu ponaučenie? Po prvé, zmenou legislatívy nemôžeme urobiť z chudobných prosperujúcich a prosperujúcich legislatívne odstaviť od príjmov. Po druhé, čo dostane jeden človek bez toho, aby si to odpracoval, musí za neho odpracovať iný bez toho, aby za to on sám dostal odmenu. Bez práce totiž nie sú koláče. Po tretie, vláda nemôže dať nikomu nič bez toho, aby to predtým nevzala od niekoho iného. Po štvrté, nemožno rozmnožovať bohatstvo tým, že sa rozdelí. A konečne po piate, ak si polovica ľudí predstavuje, že nemusí pracovať, pretože sa o nich druhá polovica postará a keď práve druhá polovica zistí, že sa v podstate neoplatí pracovať, pretože niekto iný bez práce dostane to, čo oni vytvorili, znamená to začiatok konca každého národa.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 22:20