Ivan MiklošTASR
StoryEditor

Ivan Mikloš: Bojovník Fico

11.12.2016, 23:00

V Robertovi Ficovi nám vyrástol nový bojovník proti politickej korektnosti. Najskôr poučil o škodlivosti politickej korektnosti európskych a cez víkend aj svojich slovenských spolustraníkov. Na sneme Smeru to formuloval takto: „Bojíme sa povedať niečo, lebo je to nekorektné, ale extrémisti tento jazyk používajú a získavajú tak obrovskú prevahu a podporu. Chcem vás povzbudiť k odvahe, nazývajme veci správnymi slovami.“

Čo sa týka politickej korektnosti samotnej, považujem ju za jednu z príčin krízy, ktorá ohrozuje liberálnu demokraciu a otvorenú spoločnosť, a ktorá sa prejavila brexitom a Trumpom. Politická korektnosť znamená neschopnosť, strach, ba až nemožnosť otvorene a kriticky pomenovať spoločenské problémy a ich príčiny, ak by to mohlo byť citlivé pre rôzne skupiny obyvateľstva, najmä z hľadiska ich viery, rasy, pohlavia, sexuálnej orientácie či politických názorov. Ak sa o problémoch nemôže slobodne ani hovoriť a diskutovať, potom neexistuje ani teoretická šanca na to, aby sa dali hľadať optimálne riešenia. Ak to politický mainstream nerieši a problémy sa hromadia, znamená to odklon od hlavného prúdu k extrému. A to je presne to, čo sa prejavuje v západnej Európe aj v USA.

Takže na prvé počutie by sa mohlo zdať, že Fico bojuje za správnu vec. Ohrozená liberálna demokracia a otvorená spoločnosť získali nového vplyvného obhajcu a bojovníka v podobe slovenského premiéra. Ako je to však v skutočnosti?

Áno, Fico cíti ohrozenie, ale nie ohrozenie slobody a demokracie. Cíti ohrozenie svojich preferencií a moci, rovnako ako ohrozenie beztrestnosti pre seba a svojich kumpánov. Na Slovensku je totiž Fico mainstreamom už takmer desať rokov a nárast slovenského extrémizmu je omnoho viac výsledkom toho, ako už takmer desaťročie riadi krajinu, ako výsledkom „západnej“ bezmocnosti mainstreamu v dôsledku politickej  korektnosti. Fico si nikdy na politickú korektnosť nepotrpel. Naopak, extrémistický a populistický slovník mu bol a je blízky či už voči Rómom (malý dvor a veľký bič) alebo imigrantom. Napokon, ako to myslí s „nazývaním vecí správnymi slovami“, predviedol, keď obvinil novinárov, že sa správajú ako špinavé protislovenské prostitútky.

Takže – extrémisti získavajú na Slovensku prevahu najmä preto, akým spôsobom Fico a jeho strana riadi krajinu. Vidno to najmä na rastúcej podpore Kotlebu zo strany mladých ľudí. Ich frustrácia v kombinácii s dezorientáciou aj v dôsledku upadajúceho vzdelávacieho systému je hlavnou hybnou silou nárastu extrémizmu.

01 - Modified: 2024-04-15 10:35:09 - Feat.: - Title: Mikloš v HNtelevízii: Fico blafuje. Plošný rez v štátnej správe je úplný nezmysel​ 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 03 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 04 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 05 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 13:11