Robert FicoPavol Funtál
StoryEditor

Čas činov

12.12.2016, 23:00

V súvislosti s americkými voľbami, anglickým a talianskym referendom európsky vývoj nastoľuje viac otázok ako odpovedí. Považujem za nekompetentnosť slovenských médií, ktoré vo svojich hodnotiacich analýzach výsledkov snemu nepochopili zložitý kontext zahraničnopolitických a vnútropolitických udalostí, na ktoré snem reagoval. Venovanie pozornosti tomu, kto sa stal a nemal sa stať podpredsedom, považujem za povrchné a neprofesionálne. Snem jednoznačne ukázal, že sme stabilnou politickou stranou, ktorá spolu s koaličnými partnermi nemá reálnu politickú a programovú alternatívu.

Som presvedčený, že nie je možné riešiť abstraktné ľudskoprávne témy, ktoré nás odtŕhajú od reálne pracujúceho človeka a jeho potrieb. Pracujúci človek, jeho životná úroveň má byť naším cieľom a je našou úlohou vytvárať také ekonomické prostredie, ktoré mu umožňuje dôstojné podmienky na život. Iba takýto človek je schopný odmietnuť pravicový a nacionálny extrémizmus, ktorý sa dnes šíri Európou. Snem Smeru sa tejto výzve postavil čelom. Odmietam tvrdenia, že opustenie princípov politickej korektnosti je marketingový ťah. Inými slovami je to pomenovávanie reality, nech je akokoľvek bolestivá. Zahmlievanie pravdy, salónne vyjadrenia sú cestou do politického pekla.

S pomenovaním tejto jednoduchej pravdy súvisí druhý krok, a to prostredníctvom akých nástrojov chceme túto realitu meniť. Smer dal najavo, že sa zo stredovej pozície so silným sociálnym akcentom mieni posunúť doľava. Sociálny status človeka, jeho dôstojný život, koľko zarába, ako žije, je našou programovou prioritou. Sme pripravení sa o jeho dôstojný život pobiť. Sústredíme sa na opatrenia v oblasti rastu miezd vo verejnom a súkromnom sektore, v oblasti zamestnanosti a v odstraňovaní regionálnych rozdielov. Podporujeme aj rodinnú politiku a zvýšime materský príspevok pre pracujúcich rodičov na úroveň takmer sto percent čistej mzdy. A jednoznačnou ambíciou našej starostlivosti o pracujúceho človeka je schválenie minimálnej mzdy na úroveň päťsto eur od januára 2019. S dôstojným životom človeka však súvisí aj druhá strana mince. Ako naložiť s tými, ktorí pracovať nechcú a parazitujú na sociálnom systéme. Tým, ktorí sa budú chcieť socializovať, pomôžeme, ale tvrdo budeme zasahovať voči neprispôsobivým. Čas konferencií a chlebíčkov – čo s nimi – sa skončil. Prichádza čas reálnych krokov a tvrdých opatrení. Sme totiž politickou stranou, ktorá drží slovo dané voličom.

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Bugár opísal, ako sa Fico zmenil: Opýtal som sa vyšetrovateľov, ktorí ho obvinili, či sa zbláznili 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 04 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 05 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 12:36