TASR/Radovan Stoklasa
StoryEditor

Richard Sulík: Fico, baník v alobale

18.12.2016, 23:00

Reakcia Roberta Fica na trestné oznámenie, ktoré poslanci za SaS podali, nenechala na seba dlho čakať. V sobotu ráno o 9.15 sa Fico producíroval v Hornonitrianskych baniach (HNB) Prievidza a vysvetľoval baníkom, ako ide bojovať za ich pracovné miesta.

Áno, presne tým baníkom, ktorých podľa Jánošovej manželky Fico roky okrádal. Peniaze pre Fica chodil vyberať do HNB poslanec Jánoš a doma ich balil do alobalu.

Samozrejme, šéf HNB nie je žiaden ľudomil. On len vráti malú časť z dotácie, ktorú mu vláda Roberta Fica rok čo rok pošle. Celkovo nás HNB stoja takmer sto miliónov eur ročne, čo je pri 4 200 zamestnancoch zhruba 2 000 eur mesačne na každého z nich.

Baníci, samozrejme, nezarábajú dve tisícky mesačne, ale sotva polovicu. Zvyšok sa medziiným balí do alobalu. Inými slovami, ak by sme dali každému baníkovi jeho dnešný plat za ničnerobenie, stálo by nás to polovicu. A preto je nad slnko jasnejšie, že ťažba uhlia na Slovensku nemá zmysel. To, samozrejme, neznamená, že štát má bane zatvoriť. Nemá. Stačí ich len prestať dotovať a pán Čičmanec si môže okúsiť skutočné podnikanie. Bez alobalu.

Druhý dôvod, prečo ťažba uhlia nemá zmysel, je životné prostredie. Na jednej strane sme podpísali Parížsku dohodu, Európska únia obmedzuje výkon vysávačov a varných kanvíc a stoj čo stoj sa snažíme znížiť množstvo CO2, ktoré ide do ovzdušia, no zároveň dotujeme ťažbu uhlia, ktoré výrazne ovzdušie zaťažuje – respektíve nezaťažuje, za cenu veľkých investícií do filtrov zaplatených z našich daní. To je ako bojovať proti fajčeniu a zároveň podporovať pestovanie tabaku.

V tomto prípade, a to bol vlastne dôvod pre trestné oznámenie, ide o ten prvý prípad. Tretí blok, v ktorom pán Čičmanec spaľuje svoje uhlie, nespĺňa emisné limity, navyše pán Čičmanec nie je oprávnený podnikať v energetike a napriek tomu tak robí. Holt, kto podporuje spotrebu alobalu, si môže dovoliť viac.

Preto jediné poctivé riešenie je dotácie počas niekoľkých rokov znížiť na nulu, baníkov, ktorí majú ešte ďaleko do dôchodku, preškoliť a ušetrené dotácie zainvestovať napríklad do priemyselného parku. A pán Čičmanec môže ísť, povedzme, pestovať rajčiny.

01 - Modified: 2024-04-25 14:32:26 - Feat.: - Title: Ekonomická váha Európskej únie vo svete za 40 rokov klesla na polovicu, tvrdí Sulík a kritizuje Green Deal 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 03 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 04 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 05 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka)
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 17:33