StoryEditor

Reakcia na blog "Ako je to s arzénom naozaj"

19.12.2016, 12:55

Uveriť podozreniu z toho, že chcem zarábať na prevážaní komunálneho odpadu a preto nechcem súhlasiť s plánom navážať ďalší odpad v Širokej na Orave, môže len človek, neznalý problematiky prevážania komunálneho odpadu a miestnych pomerov. (Pisateľ blogu ani pán Klocok k nim nemôžu patriť, pretože po dlhé časové obdobie zabezpečoval ten kto ich platí, prevoz odpadu z haldy trosky v Istebnom na úpravu do Širokej, vzdialenej 13 km po verejných komunikáciách a v tomto roku previezol tisíce ton z odpadu na určité miesto do Poľska. Samozrejme ,,v súlade so zákonmi,,.)
Jeho osočovanie vyvrátim jednoducho:

1/ Ku firme North Slovakia Camion, s.r.o.: Podľa vyjadrenie Ing. Rudolfa Valentínyho, generálneho riaditeľa, firma nevlastní, nikdy nevlastnila ani vlastniť nebude autá na prevoz komunálneho odpadu a zároveň nikdy nemala, ani nemá, ani neplánuje mať povolenia na prevoz takéhoto odpadu. Pri autách aj pri povoleniach na takúto prepravu ide o úzku špecializáciu iných na to sa orientujúcich špeciálnych dopravcov.
Len na okraj, v tejto firme nepracujem od roku 2002, odvtedy som z nej nemal žiadny profit,ostal mi v nej ,,mŕtvy,, 12-percentný podiel.

2/ Ku firme Cargo routes international, s.r.o. - sme sprostredkovateľom v medzinárodnej kamiónovej doprave a nikdy sme nesprostredkovali prepravu žiadneho komunálneho odpadu. Nemáme na to ani povolenie, nikdy sme ani nemali záujem sa miešať do tohto druhu činnosti, ani v minulosti, ani teraz, ani v budúcnosti.

Odpad z D. Kubína vozili doteraz dve firmy- OZO-LM a Brantner z Martina, na www.orsr.sk sa dá overiť, či mám alebo som mal s nimi niekedy niečo do činenia.

3/ Podvodu a klamstva som sa nedopustil ani pri opise vzorky vody. Opis odberu je úplne vymyslený. Bližšie sa nebudem k tomu vyjadrovať, pretože ma firma OFZ, a.s. Istebné zažalovala a ja som JUDr. Zbojovej z Okresného súdu v D. Kubíne zaslal oficiálne vyjadrenie, v ktorom som ich domnelý nárok neuznal a poprel všetky ním uvedené skutkové tvrdenia.

O tom, ako je čistená kvapalina zo skládky sa vie aj bezo mňa. Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky už trikrát nevyhovelo ich požiadavke, ich plánom. Citujem z Rozhodnutia Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky č. 2328/2016-3.4/hp zo dňa 27.4.2016, zaslaného predkladateľovi oznámenia o tejto skládke, str. 16:

,,..akumulačná nádrž priesakových kvapalín a priemyselná čistiareň odpadových vôd v súčasnosti kapacitne nevyhovujú a vyčistené odpadové vody na odtoku z ČOV do recipientu nedosahujú požadované limitné hodnoty podľa NV č. 269/2010 Z.z., ktorým sa ustanovujú požiadavky na dosiahnutie dobrého stavu vôd."

V tom istom rozhodnutí sa už na strane 1.vyjadrilo: "Pri zmene....sa predpokladá podstatný nepriaznivý vplyv na životné prostredie a preto je predmetom posudzovania podľa § 18 ods 1), pís. e) zákona o posudzovaní."

Sporiť sa - o to, koľko arzénu vytieklo, nie je meritom veci. Na detailný výpočet treba spätne dokázať zrážkové pomery na tomto mieste od roku 1993 dodnes a mnoho ďalších faktorov. Výskyt arzénu bol zistený vo vrtoch už v roku 1993, výtok zo skládky bol medializovaný miestnymi novinami a TV Markíza v roku 2008 - vtedy bol výtok arzénu rovnaký, ako je teraz. Arzén sa nevyparuje, vyteká dlhodobo a ukladá sa tam, kam sa dostane- aj v telách živočíchov a ľudí. Je to jeden z najjedovatejších prvkov. Je jedno, či ho vytieklo 800, tisíc, alebo 10 tisíc kg. A je jedno, kde leží a čaká- v rieke Orava, vo vodných nádržiach pri Žiline či Bratislave, v delte Dunaja v Rumunsku. Odtiaľ zabíja.

Folklór pisateľa blogu o ochranárskych aktivitách tejto firmy je poriadny kameňák. My, ľudia na Orave, vieme svoje. Podstatné je jedno: Že arzén vyteká, vie už každý. A že treba najprv urobiť poriadok, až potom na vrch klásť ďalší odpad chápe tiež každý. Moje stanovisko sa nemení- nech najprv dajú do poriadku skládku a až potom nech si pýtajú povolenie na ukladanie ďalšieho odpadu.

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 12:56