Ondrej MatejPeter Mayer
StoryEditor

Únia potrebuje víziu, nie cestovanie zadarmo

01.01.2017, 23:00
Rozdávať mladým bezplatné lístky na vlak znie príťažlivo, ale je to len populizmus.

Otvárať diskusiu o tom, že existuje niečo zadarmo a že bez práce sa môže človek dostať k peniazom považujeme za scestné a zvrátené. Alebo už neplatí porekadlo „bez práce nie sú koláče“? Nielen že stavia podstatu ekonomického myslenia z nôh na hlavu, ale aj búra základnú tézu, že jedine pracovná aktivita a tvorba hodnôt je cestou k získavaniu financií. Európania by sa mali zastaviť a uvedomiť si, že nič nie je zadarmo a že zábavu musí predchádzať práca. Pokiaľ nechceme byť tou generáciou, ktorá vytvorí predpoklady pre budúci európsky ekonomický kolaps.

Bezplatný mesačný lístok pre mladých po dovŕšení osemnásť rokov do celej Únie sa nedá inak nazvať ako eurožart. Kompetentní v európskych inštitúciách si asi neuvedomujú, že mladí Európania potrebujú v prvom rade pozitívny signál o budúcnosti Únie a víziu riešenia kríz, ktoré sa nahromadili za uplynulé roky. Potrebujú mať jasnú víziu svojej budúcnosti. Perspektívu stability, získania kvalitného vzdelávania a získania primeraného zamestnania s možnosťou sebarealizácie, aby svojou usilovnosťou a dobrými výsledkami práce mali nádej na kariérny postup a lepšiu budúcnosť.

Politici na európskej úrovni by sa mali aspoň pokúsiť o pozitívny signál voči mladým Európanom a neprichádzali len s takýmito žartovnými návrhmi, ktoré znižujú kredit demokratických štátov a európskych inštitúcií a otvárajú otázku o ich opodstatnenosti. Až na poslednom mieste potrebujú bezplatný lístok na vlak, na ktorý si svojou usilovnosťou vedia ľahko zarobiť na brigádach. Alebo poznáte nejakého mladého človeka, ktorý túži cestovať a nevie si na to zarobiť?

Dostať niečo zadarmo len preto, že sa človek dožije veku dospelosti, je tým najhorším vkladom do života a najhorším formovaním hodnotového rebríčka. Mladý človek musí byť konfrontovaný s realitou, že nič v živote nie je bez práce a zadarmo. Určite je dobré, keď mladí nesedia doma, ale spoznávajú svet. Na to si však musia zarobiť vlastnou prácou. Lebo keď ich politici naučia naťahovať ruku, tak sa môže stať, že nabudúce budú požadovať bývanie, prípadne auto zadarmo. A populistický argument, ktorý zdôvodní opodstatnenosť tejto požiadavky sa vždy nájde.

Ak už majú politici v európskych inštitúciách potrebu zaujať míňaním financií daňových poplatníkov, lepšie by urobili, keby investovali európske financie do vzdelávania mladých Európanov prostredníctvom podpory vedy, výskumu a inovácií.

Ako keby si európski politici neuvedomovali, že neschopnosťou naprojektovať novú víziu o budúcnosti Európskej únie a neriešením nahromadených problémov vytvárajú živnú pôdu pre extrémizmus, ktorý môže radikálne zmeniť Európu napríklad aj v tom, že voľný pohyb osôb bude minulosťou. Dôsledky nečinnosti budú znášať aj títo mladí ľudia. A paradoxne, bezplatný lístok sa môže pre nich zmeniť na lístok na vlak, ktorý nám ušiel.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 13:29