Štefan KassayPavol Funtál
StoryEditor

In vino veritas

02.01.2017, 23:00

Na zdravie, veľa radosti a šťastia – želáme si najčastejšie pri polnočnom štrngnutí pohárikmi vína. Poniektorí svoju dobrú náladu posilňujú ďalšími dúškami zlatého moku a zase sľubujú svojim manželkám, že sa im budú viac venovať. A myslia to celkom vážne. „Vo víne je pravda“ však platí, iba ak toho vína nepopíjame viac, ako sa patrí.

Bez podozrenia o planých sľuboch, aj ten najlepší úmysel, ten najčistejší láskyplný sľub, môže narušiť nešťastná náhoda, pošmyknutie sa, chyba, ktorá sa už nikdy nezabudne. Svoje áno, nech je to čokoľvek, sme mohli vyrieknuť s vierou v budúcnosť. Alebo hoci aj v slabej chvíľke, či pod vplyvom doznievajúceho štrngotu čaše vína a dobrej nálady. Štrnganie pohármi a želanie zdravia zaviedli ešte starí Rimania, a to zo strachu z otrávenia svojimi nepriateľmi. Germánske národy zase verili, že opilstvo zabraňuje pretvárke. Zdôvodneniam, prečo sa spotrebuje približne 99 fliaš na osobu a rok, aj bez ďalších dôkazov uveríme. Štrngnutie pohárikmi je gestom, ktoré nás spája, aj keď sme navzájom úplne odlišní, dokonca aj keď spoločný jazyk so štrngajúcim cudzincom neovládame.

Žijeme však v dobe, keď aj po slávnostnejších chvíľach o všetkom pochybujeme. Dokonca aj novoročné želania sa stávajú iba frázou. Uvedomujeme si však veľmi jasne, čo všetko by malo byť inak spravované, dokonca i to, ako by sme my sami mohli dobrej veci napomôcť. Pozor však, aby naše sľuby nevyznievali veľmi pekne iba pri novoročných vinšoch a pri opojení vínom, ale aj pri triezvom rozume. Uvedomme si, aký máme vplyv na svoje okolie, pretože mnohé dobré, ale i zlé, sa udeje práve v dôsledku našej voľby.

Aký by len ten svet bol inakší, ak by sme dokázali lepšie si porozumieť, ak by sme nekonali iba formálne, iba preto, že sa to od nás očakáva, aby sme „zaslúžili“ výplatu. Mali by sme aj v ťažkých životných skúškach sa pozviechať, nabrať nové sily ujasniť si, čo chceme a čo môžeme, mať jasnú predstavu o svojom živote a vojom mieste v spoločnosti.

Dovolím si pripojiť sa k novoročným želaniam aj k mojim čitateľom, spolupracovníkom, s úprimnou vďakou za mnohé priaznivé ohlasy na moje komentáre za uplynulé tri roky, s vďakou za uznanie mojich vedeckých výstupov v Európskej akadémii vied a umení i v Slovenskej akadémii vied. Želám každému slobodnú myseľ, otvorenosť v diskusiách a aktivitu pri zapojení sa do formovania predstáv o lepšom živote. Aby sme si rozumeli a pre šírenie dobra vo svete urobili všetko, čo je v našich silách. Na zdravie, šťastlivý rok 2017!

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 21:13