Európska úniaReuters
StoryEditor

Rok 2017 prináša Európe ešte viac politickej neistoty

10.01.2017, 23:00
Začal sa volebný rok. A správanie voličov sa v poslednom čase predvída ťažko.

Európsku úniu tento rok čakajú voľby vo viacerých dôležitých členských krajinách – v Holandsku, Francúzsku, Nemecku a možno aj v Taliansku. Výsledky sú neisté. Správanie voličov sa totiž v poslednom čase predvída len ťažko. Výskumy ukazujú na množstvo faktorov, ktoré mohli viesť k rastúcemu vplyvu populistov. Debata sa prevažne točí okolo toho, či zavážili ekonomické faktory ako rastúca príjmová nerovnosť, kultúrne otázky ako odmietnutie rovnoprávnosti žien či menšín, alebo skôr pocit voličov, že stratili kontrolu nad svojím osudom.

Na prvý pohľad sa môže zdať, že významne zavážili ekonomické faktory. Napríklad brexit podporili prevažne vidiecke oblasti, kde je HDP na hlavu omnoho nižšie než v mestách. Druhým vysvetlením je odmietnutie progresívnych kultúrnych noriem. Dôkazy k nemu prináša zaujímavá štúdia Ingleharta a Norrisovej z Harvardovej univerzity. Tiež sa úplne zmenil kurz verejnej diskusie, najmä na sociálnych sieťach. Zdá sa, že rasistické diskusie sú široko akceptované. A napokon je tu otázka straty kontroly. V zarážajúcom prieskume YouGov sa ukázalo, že Trumpovi voliči silne inklinujú k hodnotám ako rešpekt a autorita. Ľudia, pre ktorých je rešpektovanie autorít dôležitejšie než ohľaduplnosť, pritom zvyknú inklinovať k pravicovému autoritárstvu.

Ak uveríme ekonomickému vysvetleniu, Európania nemajú dôvod na obavy. Krajiny kontinentálnej Európy majú najväčšie sociálne systémy na svete a miera nerovnosti tu ostáva relatívne nízka. Nezamestnanosť mladých je stále znepokojivo vysoká a treba ju urgentne riešiť, no v našich starnúcich spoločnostiach vo voľbách zvyčajne rozhodujú starší voliči. Navyše, pracovných miest utešene pribúda.

Ak budeme klásť dôraz na kultúrny aspekt, špeciálne na pocit straty kontroly, potom je výsledok volieb neistý. Nedávny teroristický útok v Berlíne môže prispieť k zmene nálad medzi Nemcami. Na druhej strane sú však hodnoty tolerancie, rešpektu a racionality v dnešnej nemeckej spoločnosti hlboko zakorenené. Súťaž o kreslo kancelára je teda otvorená. Francúzski konzervatívni kandidáti spojili tradičné kultúrne hodnoty s návrhmi na ekonomické reformy po liberálnej línii. Bude to víťazná kombinácia? Krajne pravicová kandidátka hrá s proticudzineckou kartou a plánom vystúpiť z eurozóny, čo by krajine spôsobilo obrovské ekonomické škody. Výsledok je opäť neistý, pretože nevieme odhadnúť, či proticudzinecké nálady prevážia.

Všetky krajiny blížiace sa k voľbám však zdieľajú jednu spoločnú agendu – musia zabrániť nekontrolovanej migrácii, akú sme zažili v roku 2015. Budovanie kapacít pre hraničné kontroly a boj proti terorizmu budú kľúčové pre budúcnosť Európy. Rovnako kľúčové bude uchovanie našich hodnôt. Voliči v roku 2017 udelia verdikt, či sa to národným politikom podarilo. Tieto volebné bitky však zájdu ďaleko za hranice tém imigrácie a nerovnosti. Kultúrne faktory sú omnoho dôležitejšie, než je väčšina ekonomík ochotná pripustiť. A práve na toto bojisko musia vstúpiť občania a experti, ktorí si želajú udržať liberálnu demokraciu.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 14:01