Ivan MiklošPavol Funtál
StoryEditor

Ivan Mikloš: Katarzia alebo katastrofa?

15.01.2017, 23:00

Každá krízová situácia je výzvou a problémom, ale najmä od toho, ako sa k nej postavíme, závisí, či nás posunie smerom ku katarzii, alebo katastrofe.

Kríza a ohrozenie liberálnej demokracie je realitou, rovnako ako nevyhnutnosť zmeny. Po brexite a Trumpovi je to už jasné, čo je však jasné oveľa menej, je to, čo treba a čo sa dá robiť, aké máme alternatívy a aký je rozdiel medzi riešeniami a pseudoriešeniami.

Myslím si, že čo sa týka alternatív, tak lepšia možnosť neexistuje, pretože alternatívami k liberálnej demokracii môžu byť len neliberálna demokracia (ako ju poznáme napríklad z Ruska, Turecka, Bieloruska či Maďarska), alebo diktatúra (napríklad Severná Kórea alebo Kuba).

Zároveň platí, že dnešný model liberálnej demokracie má obrovské slabiny a deformácie, ktoré ohrozujú jeho podstatu. Riešením teda nie je odmietnutie liberálnej demokracie, ale jej posilnenie. Kľúčovým pojmom a hodnotou je práve sloboda. Ale sloboda, to nie je len voľnosť, to je aj zodpovednosť, to nie je len nezasahovanie, ale aj jasné pravidlá a ich dôsledné vynucovanie.

Ukážme si to na príklade základných funkcií štátu. Každý študent práva sa učí, že jedným zo základov existencie a fungovania štátu je zvrchovaná moc jeho orgánov nad územím a nad ľuďmi na tomto území. Samozrejme, zvrchovaná moc na základe zákonov, ktoré musia byť všetkými ľuďmi na území štátu rešpektované a ich rešpektovanie vynútiteľné, teda porušenie sankcionovateľné a sankcionované. 

Aká je dnes realita napríklad v krajinách západnej Európy, kde je kríza liberálnej demokracie najviditeľnejšia? Štát, hoci napuchol a expandoval do oblastí, ktoré nie sú jeho nevyhnutnou úlohou a kde skôr škodí, neplní túto svoju základnú a zásadnú funkciu.

Najlepším príkladom sú tzv. „no go“ zóny, kde sa štát už ani nepokúša uplatňovať dodržiavanie a vynucovanie práva. Existujú vo všetkých západoeurópskych krajinách a značná časť z nich sú väčšinovo moslimské enklávy, kde sa neuplatňuje právo domovskej krajiny, ale islamské právo šaria. Len vo Francúzsku je takýchto „no go“ zón 751 a ich zoznam je dokonca uvedený na francúzskej vládnej stránke.

V Británii bolo zistených 85 šarijských súdov súdiacich v rozpore s britskými zákonmi. Theresa Mayová ešte ako ministerka vnútra uviedla, že v Británii sa „vyvinulo paralelné islamské súdnictvo diskriminujúce ženy“.

Je evidentné, že situácia je neudržateľná. Rok 2017 v mnohom naznačí, ktorým smerom sa svet a špeciálne Európa vydajú. Či to bude katarzia, katastrofa alebo kalamita.

01 - Modified: 2024-04-11 16:27:47 - Feat.: - Title: Drobné z tabaku nás nezachránia a Ficova konsolidácia je dočasná. S hypotékou každému nepomôžu, tvrdí Mikloš 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 03 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 04 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 05 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
13. apríl 2024 20:55