virtuálna realita, sociálne médiáReuters
StoryEditor

Virtuálna realita nenahradí skutočný život

23.01.2017, 23:00
Sociálne siete nanovo preformátovali súkromnú aj politickú komunikáciu.

Doba sa zmenila. Pokrok sa zastaviť nedá. Existuje všade. Žijeme neuveriteľne rýchlu dobu. Zrýchlila sa konverzácia medzi ľuďmi, zrýchlilo sa prijímanie a posielanie informácií. Nám, vlastne celému svetu, vládnu sociálne siete.


Má to však aj svoje nevýhody. Napríklad ochudobňujú život mladých. Už takmer nepoznajú romantické držanie sa za ruky, klasické rande či zaľúbené listy. Pol dňa si dohodujú cez aplikácie stretnutie. Na ňom si urobia zopár „selfies“, o ktoré sa podelia s priateľmi na sociálnych sieťach a čakajú, kto dostane viac „lajkov“. Pri večeri si namiesto spoločnej diskusie kontrolujú úspešnosť svojho príspevku. Po nej sa bez slov rozídu a cez „appku“ si oznámia, že ich vzťah nemá budúcnosť, lebo sú nekompatibilní. Mladá generácia má malý záujem o veci verejné. A vlastne, prečo by ho aj mala mať, keď je všetko na webe?


Na druhej strane treba vnímať aj pozitíva. Najmä množstvo a rozsah informácií. V minulosti boli zdrojom najmä knihy a encyklopédie. Dnešní mladí majú iné možností na štúdium či rozvíjanie intelektu. Bohužiaľ, negatívom tejto online éry je kvalita a pravdivosť informácií. A k tomu treba jednoznačne pridať aj istú formu nebezpečenstva, ktoré ukrývajú sociálne siete, najmä ich anonymitu. Niektorí sa skrývajú za vymyslené nicky, prezývky, neodkrývajú svoju pravú tvár. A potom je jednoduchšie kritizovať, vyhrážať sa. Dnes je doba akéhosi vzdoru, nebezpečných výrokov, extrémistických názorov. Sociálne siete sa často stávajú dômyselným nástrojom v rukách manipulátorov. Je pôdou pre nie príliš šťastné výzvy smerujúce k hanobeniu či ohrozovaniu istých skupín alebo k sledovaniu vlastných záujmov.


Virtuálna realita bez reálnych skúseností života sa stáva nebezpečnou. Respondenti jej totiž veria viac ako skúsenostiam, ktoré nemajú alebo nechcú získať. Anonymita sociálnych sietí dáva možnosť prejaviť sa aj tým, ktorí by sa pri odhalení svojej skutočnej identity nedokázali vyjadriť. Iba rúško tajomna robí široké ramená. Našťastie už existujú prvé lastovičky boja proti negatívnym online javom. Ak nerátam USA, k bojovníkom proti šíreniu klamlivých informácií patrí aj Nemecko. Tam bude platiť systém overovania pravdivosti príspevkov a označovania falošných správ. Ďalšie pokusy sú vo Francúzsku. Redakcia Le Monde ponúka aplikácie na kontrolu pravdivosti článkov. Česko zase vytvorilo antifake news jednotku, ktorá má bojovať proti falošným správam o imigrantoch, Európskej únii a NATO. Zatiaľ sú to iba ojedinelé snahy. Niektoré možno motivované iba politickými ambíciami v súvislosti s blížiacimi sa voľbami. Premyslený systém chýba. A Slovensko je zatiaľ na chvoste...


Hovorím teda áno sociálnym sieťam ako nástroju pre rýchle informácie. Hovorím mu však nie, ak bude prostriedkom na šírenie nenávisti a ohovárania. Preto by každý z nás mal k online informáciám pristupovať nie so slepou dôverou, ale iba ako k jednému z možných zdrojov informácií. Nerobme z virtuálnej reality realitu skutočnú.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 22:32