Martin VlachynskýPavol Funtál
StoryEditor

Jedna vyhratá bitka o vodu

05.02.2017, 23:00
Vďaka technológiám a inováciám dokážeme riešiť aj zdanlivo neriešiteľné ťažkosti.

Čo je vzácnejšie? Fľaša čistej vody, alebo diamant? Odpoveď závisí od toho, či sa práve prechádzate medzi regálmi v supermarkete, alebo už tri dni blúdite po Sahare. História vody ako obmedzeného zdroja je stará ako agrárna civilizácia sama. Ako s každým obmedzeným zdrojom, aj tu prichádzajú konflikty o jej vlastníctvo. V poslednej dekáde ich vnímame o niečo intenzívnejšie.


V roku 2006 vypuklo v oblasti tzv. úrodného polmesiaca (Mezopotámia a Levant) najväčšie sucho za posledné štyri dekády, ktoré trvalo až do roku 2011. V Sýrii sucho spôsobilo presuny obrovského počtu farmárov do miest, čo následne viedlo ku konfliktom a bolo jedným z podnetov súčasnej vojny.
Na základnej škole sme sa učili, že voda tvorí viac ako sedemdesiat percent povrchu planéty. Problémom nie je obmedzené množstvo kombinácie dvoch atómov vodíkov a kyslíka. Problémom je obmedzené množstvo vody s danou kvalitou (pitnej alebo závlahovej) na konkrétnom mieste a v konkrétnom čase. Tento nedostatok je priamo ovplyvnený najmä kvalitou ekonomiky danej krajiny. Suchom bol podobne ako Sýria zasiahnutý aj Izrael. Niektorí ho označili za najhoršie sucho v oblasti za deväťsto rokov. Galilejské jazero sa dostalo na úroveň, pod ktorou by bolo nezvratne kontaminované soľou. Voda bola na prídel a izraelské poľnohospodárstvo utrpelo veľké straty.


Rýchly presun do roku 2017. Dnes je Izrael vodnou veľmocou v regióne, jediná krajina, ktorá má nadbytok vody. Stal sa zázrak? Nie, zaúčinkovali zmena správania a vedecko-technický pokrok. Tou zmenou správania bola celonárodná kampaň výmeny zariadení spotrebúvajúcich vodu za účinnejšie a prebudovanie systému čistiarní vody. Vďaka tomu sa znova využíva 86 percent použitej vody z domácností a firiem, väčšinou v závlahových systémoch. Najviac na svete. Druhé Španielsko opätovne využíva 19 percent spotrebovanej vody. Izrael počas desiatich rokov postavil štyri odsoľovacie zariadenia. Posledné z nich, zariadenie Sorek, je najväčším na svete a zabezpečuje pätinu pitnej vody v Izraeli. Odsoľovanie celkovo poskytuje polovicu potrebnej vody pre krajinu. Odsoľovanie nie je nič nové, no donedávna to bol veľmi nákladný proces. Vďaka aplikovaniu niekoľkých inovácií, ako je filtrovanie mikroorganizmov, ktoré zanášali membrány reverznej osmózy, sa ho podarilo významne zefektívniť. Sorek stál pol miliardy dolárov – toľko, čo bude stáť jedenásť kilometrov diaľnice pri Žiline. Na Slovensku stojí kubík vody domácnosť okolo jedného eura, v Londýne dve eurá. Kubík pitnej vody zo Soreku sa predáva za 55 centov (ešte treba prirátať náklady na dopravu potrubím do domácností).


V silách človeka je manažovať aj na prvý pohľad neriešiteľné katastrofy. No každé dlhodobé riešenie potrebuje stáť na chrbte pevnej ekonomiky, kde je sloboda konať inovatívne, na miesto násilia sa premýšľa o spolupráci a investori majú v spoločnosti rešpektovanú rolu.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 19:00