StoryEditor

Boj s daňovými podvodmi priniesol výsledky

22.03.2017, 23:00

Výsledky boja proti daňovým podvodom pri dani z pridanej hodnoty dosiahli ďalší míľnik. Úspešnosť výberu DPH, ktorú meriame efektívnou daňovou sadzbou, stúpla v závere minulého roka na 15,1 percenta. Ide o najvyššiu úroveň od začiatku roka 2007. Teda v zlepšovaní výberu DPH sme sa už dostali na predkrízovú úroveň.

Zavedenie kontrolného výkazu, obmedzenie platieb v hotovosti, zriadenie daňovej kobry – to je len zlomok z množstva zrealizovaných opatrení z akčných plánov boja proti daňovým podvodom, ktorým vďačíme za lepší výber DPH. V minulom roku bol preto dodatočný príjem z tejto dane o viac ako miliardu eur (1,29 percenta HDP) vyšší v porovnaní s rokom 2012. Na ilustráciu, ide zhruba o sumu, ktorá pokrýva ročné rozpočtové výdavky na rodičovské príspevky, prídavky na deti a verejné vysoké školy dohromady. Stále je však čo zlepšovať. Ani súčasné výsledky nám nedovoľujú spať na vavrínoch. Boj proti únikom je totiž nekončiaci sa proces. Poľavenie by dalo tromfy do rúk podvodníkom. Aj preto prichádza Finančná správa s novými opatreniami, ktorých cieľom je ďalšia eliminácia daňových podvodov. Obmedziť by sme chceli napríklad účelové zlučovanie firiem, ktorého cieľom je vyhnúť sa plneniu daňových povinností. Finančná správa tiež prešla za posledné roky masívnou elektronizáciou, čo okrem boja proti únikom pomáha lepšie a efektívnejšie komunikovať s klientmi. A aj v tom chceme pokračovať.

Okrem posilnenia analytických kapacít Finančnej správy sa snažíme naplno využívať tie vlastné, pričom spolupracujeme aj s renomovanými odborníkmi zo zahraničia. Zameriavame sa pritom už dávnejšie aj na iné druhy daní. Ako príklad môžeme uviesť spoločný projekt Inštitútu finančnej politiky a Medzinárodného menového fondu, ktorého výsledkom má byť kvantifikácia a analýza veľkosti daňovej medzery pri firemnej dani. To nám okrem iného umožní prijať ďalšie efektívne opatrenia na elimináciu podvodov. A zároveň vďaka tomu budeme vedieť transparentne vyhodnotiť efektívnosť Finančnej správy. Zlepšovanie úspešnosti výberu daní prináša ovocie širokej verejnosti v podobe vyšších verejných príjmov, ktorými vieme zvyšovať kvalitu verejných služieb. Daňové podvody preto nemôžeme a nebude tolerovať, pretože v konečnom dôsledku okrádajú nás všetkých.

Vývoj efektívnej daňovej sadzby DPH Vývoj efektívnej daňovej sadzby DPH HN

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 06:29