Štefan KassayPavol Funtál
StoryEditor

Podnikateľ a štát – hľadanie postupov

30.03.2017, 00:00

Zlaďovanie záujmov štátu a podnikateľov pri hľadaní optimálnych riešení obnažuje kontrasty názorov na spravovanie spoločnosti. Podnikatelia ťažko prijímajú skutočnosť, že štát pričasto koriguje zabehnutý systém daní a odvodov. Zvlášť citlivou otázkou je pomoc slabším. Mnohí podnikatelia z vlastnej iniciatívy už roky výrazne podporujú občianske iniciatívy a podieľajú sa na vzdelávaní, podporujú šport a pomáhajú ľuďom, ktorí nezvládli ťarchu životných komplikácií. Pomôcť chcú však sami, nie z prinútenia štátom.

Pochopiteľne, štát musí reagovať na spoločensky nežiaduce javy v podobe jednoznačných direktív. Bolo by naivné predpokladať, že na hocijako dobre organizovaných stretnutiach dôjde k zhode medzi tými, čo majú všetkého dosť, a tými, ktorí majú zo všetkého najmenej. Je nereálne, aby štát a firmy spoločne identifikovali nové príležitosti, ktoré by zvýšili efektivitu výkonnej moci a zároveň rozvíjali podnikanie. K ostrej výmene názorov dochádza už pri hľadaní investičných príležitostí alebo možností zvyšovania zamestnanosti, prípadne pri podpore vzdelanosti, ako aj celom rade ďalších cieľov. Na náš život vplýva nastupujúca štvrtá priemyselná revolúcia. Vyžaduje si, aby štát primeranými nástrojmi podporil prienik znalostí do spoločnosti, či už propagovaním progresívnych vedeckých diel alebo prezentáciou excelentných duševných i materiálnych produktov. Nie je to bezbolestný proces, pretože ide o odchýlenie sa od zaužívaných návykov, zatiaľ čo nazeranie na nevyhnutnosť systémových zmien sa stále vyvíja. To kladie pred ľudí nové výzvy. Pochopiteľne, zákonodarcovia vychádzajú zo širšej palety disponibilných informácií o stave spoločnosti v porovnaní s predošlými obdobiami.

V blízkej budúcnosti, najmä pokiaľ ide o vedecko-technický pokrok a rastúce požiadavky na kvalifikáciu, zohrá rozhodujúcu úlohu sila znalostí a presvedčenie ľudí o správnosti rozhodnutí štátu. Tento postoj odráža nevyhnutnosť medzinárodnej hospodárskej previazanosti a prejavuje sa v ekonomickej i podnikateľskej diplomacii. Každá zmena prebieha v reálnom čase. Preto siahodlhé zdôvodňovanie „prečo a ako“ musí nahradiť projekt, ktorý rešpektuje časové dimenzie v období vypracovania i na začiatku jeho realizácie, ktorý vychádza z aktuálnych potrieb, pravdepodobného vývoja a zameriava sa na budúcnosť. Je zrejmé, že spoločná cesta štátu a podnikateľov je nevyhnutná, aj keď isto neľahká, vydláždená rozpormi a neprajnosťami. Ale aj novými smermi a možnosťami realizovať spoločensky prospešné ciele.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 20:32