Imrich BérešPeter Mayer
StoryEditor

Únia len do dobrého počasia?

03.04.2017, 00:00

Brexit a Donald Trump americkým prezidentom. Keby toto niekto predpovedal pred dvoma-troma rokmi, považovali by sme ho za duševného extrémistu. Nasledovali by analýzy, rozbory a komentáre, ktoré by zabrali, dovtedy nevídané, tony papiera. Reakcie, odpovede a vysvetlenia týchto neočakávaných zvratov sú rôznorodé, protichodné, ale našťastie, už menej traumatizujú verejnosť.

Na trampolíne
Páčil sa mi jeden český komentár, vlastne najmä jeho titulok: Svet na trampolíne. Autor ním vystihol nielen dilemu doby, ale aj potvrdil výnimočnú vtipnosť českého ducha. Aj my na Slovensku sme pod vplyvom rôznych udalostí začali uvažovať v súradniciach, ktoré sú ďaleko nad naším podielom na globálnych svetových udalostiach. Pravda, dovtedy, kým sa pozrieme na našu veľkosť na glóbuse. Nie však, keď si uvedomíme, že sme členmi NATO a Európskej únie.

Keď sme vstupovali do týchto štruktúr, politici nám dvíhali sebavedomie rôznymi rečami. Že nás budú brať všetci vážne a budeme sa tešiť väčšej úcte, uznaniu a rešpektu. V podstate nám to robilo dobre. Začali sme sa mať lepšie, využívame eurofondy, zvýšila sa nám bezpečnosť. V dobrom „počasí“ to fungovalo ideálne. Nuž ale niekedy sa aj zamračí či zaprší. Najhoršia je búrka. No a brexit by sme ňou pokojne mohli nazvať.

Za všetko sa platí
Zrazu sme zistili, že za zvýšenú bezpečnosť budeme musieť viac zaplatiť. Dlhodobo nedodržiavame záväzky voči NATO. A paradoxne, upozornil nás na to ten „prekvapivo“ zvolený americký prezident. Keď sľúbil „vernosť“ aliancii, celkom oprávnene nás napomenul, aby sme na ňu prispievali podľa platnej dohody. A už tu je nervozita, sme pobúrení a presvedčení, že za všetko môžu prehnane zaplatení bruselskí úradníci.

Do istej miery súhlasím s českým prezidentom Milošom Zemanom, ktorý tiež vidí hlavnú príčinu ponurej európskej atmosféry v oných šedých úradníkoch. Chýbajú mu nové idey, ktoré však neprídu samy od seba. Do našej spoločnej histórie ich vnášajú silné osobnosti, a podľa českého prezidenta, tie chýbajú. Možno chýbajú priamo v Bruseli, ale Európska únia nie je predsa len Brusel. Sú to najmä členské štáty. A ak Miloš Zeman hovorí o chýbajúcich elitách, musí hovoriť aj sám o sebe.

Zamračené počasie
Skutočné osobnosti sa dajú nájsť naozaj všade, v každom členskom štáte Únie. Nemusíme chodiť ďaleko. Nie sú v Maďarsku, Poľsku a aj na Slovensku výrazné osobnosti pri moci? Ide len o to, aby svoj výrazný osobnostný profil prestali tak sústredene orientovať do domáceho prostredia. Veď napokon, v ňom ich nikto neohrozuje. Musia si uvedomiť, že ich domácim terénom je aj celá Európska únia, kde, žiaľ, dobré počasie vystriedalo trochu horšie. A je aj na nich, aby spoločným postupom celej Európy dokázali nad nami – jej občanmi – držať stabilne kvalitný dáždnik, ktorý nás ochráni.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 09:48