Richard SulíkMarek Kmeť
StoryEditor

Prvá liga pre tých, čo si neveria

03.04.2017, 00:00

Európska únia je v kritickom stave, to medzičasom priznáva aj jej samotný predseda Jean Claude Juncker. A zatiaľ čo sa doteraz mohlo diskutovať len o tom, či budeme mať väčšiu alebo ešte väčšiu mieru integrácie a každý, kto to spochybnil, bol vyhlásený za nepriateľa, odteraz je dovolené zamýšľať sa aj nad inými scenármi. Samotný Juncker ich predstavil päť, čo veľmi oceňujem, od návratu len k spoločnému trhu cez vrátenie časti kompetencií či dvojrýchlostnú EÚ až po ešte väčšiu mieru integrácie.

Veľké krajiny (Nemecko, Francúzsko, Taliansko a Španielsko) sa priklonili k scenáru číslo tri – „kto chce viac, robí viac“, inými slovami k dvojrýchlostnej Európe. V skutočnosti existuje dvojrýchlostná Európa už dnes, veď nie všetky krajiny sú v schengenskom priestore či zdieľajú spoločnú menu Euro, o množstve trvalých výnimiek pre Dánov a iných nehovoriac.


Z nejakého záhadného dôvodu sa tým krajinám, ktoré sa stoj čo stoj hrnú do väčšej miery integrácie, hovorí prvá liga. V skutočnosti sú na mieste pojmy ako dlhová či transferová únia alebo rovno federácia. Vyššia miera integrácie totiž neznamená nič iné ako presun ďalších kompetencií do Bruselu, nižšia miera suverenity pre členské krajiny, prerozdeľovanie migrantov, harmonizácia daní, skladanie sa na dlhy iných a tak ďalej. Lenže, pýtam sa, akými nástrojmi chceme dobiehať západné krajiny v životnej úrovni, ak budeme mať všetci rovnaké? Napríklad, ako chceme ťažiť z komparatívnej daňovej výhody, ak žiadnu mať nebudeme, lebo máme dane všetci rovnaké?


Chápem Roberta Fica, že básni o prvej lige, lebo nemá predstavu o tom, ako a kam by sa Slovensko malo uberať a tak sa pod jeho vedením už 10 rokov motáme v kruhu – školstvo v dezolátnom stave, zdravotníctvo rozkradnuté, sociálny systém stále komplikovanejší a jediné, čo by malo mať názov reforma, reforma verejnej správy ESO, bol výkrik do tmy. O korupcii radšej pomlčím.


To však neplatí pre všetkých. SaS má jasnú víziu, ako spraviť Slovensko lepšou krajinou. Máme prepracované koncepty, zdatných a slušných ľudí a silné zázemie. Preto sa aj prikláňame k scenáru číslo 4 – „menej, ale efektívnejšie“ a vravíme, že EÚ má časť kompetencií odovzdať členským krajinám. Tento a ďalších 22 návrhov tvoria našu reformu EÚ, ktorú nájdete na našom webe.

01 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 02 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 03 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka) 04 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 05 - Modified: 2024-03-26 16:11:36 - Feat.: - Title: Saková odmietla tvrdenia Sulíka o miliónových stratách štátu z emisných povoleniek
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
14. apríl 2024 16:50