Imrich BérešPeter Mayer
StoryEditor

Ó, mládež naša, tys’ držiteľkou rána...

13.04.2017, 00:00

Extrémizmus. Strašiak dnešnej doby. Ide o tému, ktorá rezonuje v našej spoločnosti dennodenne. Mnohí jednotlivci, spoločnosti a umelci sa snažia mladým ľuďom vysvetliť, čo extrémizmus znamená a v čom spočíva jeho riziko. Pri tejto téme je totiž mladá generácia mimoriadne zraniteľná. Mladí ľudia v našom regióne nemajú doterajšiu skúsenosť so žiadnym autoritárskym režimom. Nemohli si na vlastnej koži prežiť obmedzovanie slobody a nevideli ho ani vo svojom bezprostrednom okolí. Ja hovorím: našťastie.

Odlíšiť sa extrémizmom
Na demokraciu, slobodu slova však preto nazerajú úplne inak ako naša generácia. Máme záujem vysvetľovať, ozrejmovať, avšak v prevažnej väčšine narážame na stenu neporozumenia a nepochopenia mladej internetovej generácie, ktorá je naším pokračovateľom a má nás nahradiť. Internet odnaučil mládež diskutovať, hľadať súvislosti a akceptovať iný názor ako svoj. Ich častým argumentom je: „veď je sloboda a demokracia“, „každý sa má starať len sám o seba“, „dodržiavať pravidlá je slabosť“. To sú názory, ktoré najčastejšie počuť z úst povestnej „držiteľky rána“.

Faktom však je, že mladá generácia patrí medzi prioritné cieľové skupiny extrémistov. Mladí chcú byť iní, chcú sa inak obliekať, inak správať, odlišovať sa od staršej generácie, od svojich rodičov. Niekedy však možno viac na škodu. A z toho potom vyplýva aj spôsob uvažovania a myslenia mladej generácie o spoločnosti či veciach verejných. A extrémistické zoskupenia na to veľmi promptne reagujú. Prispôsobujú svoje stratégie, svoje komunikačné nástroje a ich primárnym kanálom je internet a sociálne siete. Práve cez tie dokážu odkomunikovať najviac svojich zámerov. A niektorí mladí ich doslova „žerú“, preto, že to je „iné“.

Hlavne rýchlo
Výber informácií z webu dnes ovplyvňuje množstvo faktorov. Hádam prvoradým je lenivosť. Mladí dnes cez internet riešia takmer všetko. Nechce sa mi ísť na nákup? Nič to, objednám z internetu. Nechce sa mi stretnúť s kamarátom? Veď si s ním popíšem na sociálnej sieti. Nechce sa mi ísť do školy? Veď je všetko na internete a učiť sa môžem aj cez Skype. Žiadne stretnutia, žiadna socializácia, iba štyri steny a elektronický zdroj informácií. Potom sa nečudujme, že sú mladí pod vplyvom rôznych extrémnych názorov.

Bohužiaľ, ani spoločnosť mládeži nepomáha. Absencia vzorov v rodine a našej globalizovanej spoločnosti im dáva možnosť výberu cesty jednoduchých, rýchlych riešení. Podliehajú jednoduchým heslám a marketingovým ťahom, ktoré sú do detailov premyslené a zacielené. Nuž ale, mladým ponúkajú len rýchloprevarenú vodu bez obsahu, farby, chuti a zápachu, avšak so silným vplyvom. Nedá sa zovšeobecňovať, ale myslím si, že nebudem ďaleko od pravdy, ak napíšem, že väčšina mladých ľudí dnes žije práve takto.

Robota pre všetkých
Nemali by sme však zabúdať, že sú to tiež budúci voliči. Všetci by sme sa mali zamyslieť. Jednak rodičia, ale aj učitelia, politici, športovci, umelci, vedci, podnikatelia. Neviem, či si všetci uvedomujeme, že keď zanedbáme mentálnu prácu s mládežou, nebudeme s ňou diskutovať, nebudeme argumentovať, nebudeme jej vzormi, môžeme sa zobúdzať do veľmi nepríjemných rán, z ktorých budeme naozaj veľmi nepríjemne prekvapení. A nemám na mysli iba dianie v rodine, ale aj dianie v celej našej krajine.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 02:25